До краја марта оцјењивање пријава за бесповратна средства Владе Мађарске

Стручно оцјењивање пријава за бесповратна средства из програма подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Републици Српској и Брчко дистрикту требало би бити завршено до краја марта, речено је у Фондацији за одрживи развој „Прогресус“.

Након оцјењивања, у оквиру којег стручњаци из области пољопривреде и међународних пројеката прегледају садржајни дио поднесених пријава, биће прослијеђена ранг-листа и позната коначна одлука партнерске организације Владе Мађарске о додјели бесповратних средстава.

Из Фондације „Прогресус“ истичу да више од 90 одсто пријава испуњава формално-правне услове, док је двије трећине пријава већ оцијењено.

– Коначна одлука се очекује у првој половини априла и биће објављена на званичној интернет страници Фондације . Убрзо након објаве ранг-листе слиједи потписивање уговора корисника са Фондацијом, а потом и реализација набавке тражених машина, опреме и алата“, појаснили су у „Прогресусу“ за Срну.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су 2021. године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и тада српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

Програм подршке реализује Фондација „Прогресус“, која је основана на иницијативу Владе Мађарске, а према моделу у земљама у којима се већ реализују овакви програми.

Share With: