Top lista
Top lista za 19.10.2019.god.
Glasaj
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Do kraja ljeta biće završeno čišćenje i snimanje kanalizacione mreže

Do kraja ljeta očekuje se da će biti završeno čišćenje, ispiranje i snimanje kanalizacione mreže na području Gradiške, rekao je direktor Komunalnog preduzeća „Vodovod“ Sandro Zeničanin.

On je istakao da je od novembra prošle godine do danas očišćeno više 65 odsto kanalizacione mreže, da je, u cilju sagledavanja stanja kanalizacionog sistema, prije  nekoliko dana završen hidraulički model sistema te da su ovi radovi priprema za realizaciju velikog projekta rekonstrukcije kanalizacione mreže koji će biti finasiran grant sredstvima vlada Njemačke i Švajcarske u iznosu od 28 milona konvertibilnih maraka.

Zeničanin je naglasio da je ukupna vrijednost projekta  prve faze rekonstrukcije i dogradnje kanalizacione mreže, te izgradnje prečistača otpadnih voda,  uz grant Vlade Republike Srpske, oko 30 miliona maraka, te da postoji mogućnost da će biti obezbijeđena i dodatna sredstava.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske gradiškom „Vodovodu“ dodijelila grant od 1.500.000 KM, za realizaciju projekta čišćenja i izrade hidrauličkih modela kanalizacionog i vodovodnog sistema.

Zeničanin je naveo da su dobili i odrobrenje Vlade Češke za grant sredstva u iznosu od 776.000 evra, za izgradnju vodovoda u naseljima Orahova i Gašnica, koja će početi u sepetembru.

„Takođe, kroz MEG projekat obezbijeđeno je više od 800.000 KM za izgradnju još jednog eksploatacionog bunara na vodoizvorištu u Žeravici, završetak izgradnje vodovoda u Sovjaku i izgradnju dijela vodovodne i kanalizacione mreže u Agroindistrijskoj zoni u Novoj Topoli“, naveo je Zeničanin.

On je dodao da će do kraja avgusta biti izrađena studija koja će pokazati gdje postoji potreba za rekonstrukcijom  vodovodnog sistema i definisan detaljan plan razvoja i izgradnje vodovoda u naseljima na području Gradiške, koja nisu obuhvaćena vodosnabdijevanjem.

Share With: