Дјеца из Косовске Каменице прославила Видовдан у градишком храму Покрова Пресвете Богородице (ВИДЕО)

Православни вjерници обиљежили су данас један од највећих српских празника – Видовдан. Празник је то у  коме се преплићу историја и обичаји, а који је посвећен Светом великомученику кнезу Лазару и свим српским мученицима који су погинули у Боју на Косову 1389. године.

У Храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци служена је Литургија којој су присуствовала дјеца са Косова и Метохије која у Градишци бораве у оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“.

Гојко Слијепчевић, архијерејски намјесник градишки рекао је да је Косово извор и ушће наше духовности и наше националне историје. Он је изрази задовољство што су дјеца са Косова обиљежила Видовдан у храму у Градишци и нагласио да се Косово мора чувати.

„Косово је наш завјет и светиња и ми кроз Косово чувамо себе и свој идентитет“ рекао је Слијепчевић.

Видовдан се прославља достојанствено, мирно, без весеља. У свим православним храмовима служи се парастос војницима погинулим на бојном пољу. Видовдан се на посебан начин обиљежава на Косову, у мјесту гдје је рођен кнез Лазар.

Јадранка Васић наставница из Косовске Каменице каже да на Видовдан Срби из свих крајева долазе у Прилепац, који се налази надомак Каменице, а који је мјесто рођења кнеза Лазара.  Када се окупе сви заједно, у колони упуте се ка Газиместану.

Васићева је нагласила да је кнез Лазар био личност која сваком Србину треба бити на узор, да увијек можемо боље, да морамо чувати свој образ и да слогом можемо истрајати.

„Нажалост на Косову и данас, на Видовдан, није добра ситуација. Можда је и најтежа у овим послијератним годинама. Али вјерујем да ће млади бити вођени ријечима кнеза Лазара да треба да дишемо ко један и да потомцима оставимо искреност веру и наду у боље сутра“, рекла је Васићева.

На литургијама у свим православним храмовима помиње се страдање које је оставило вјечну поруку на историју, етику и традицију српског народа. Свако православно мјесто има своје обичаје, тако у Косовској Каменици како каже Христина Арсић, ученици на тај дан добијају ђачке књижице и организују свечани програм.

Од Косовског боја до данас бројни су догађаји који су били историјске прекретнице за српски народ а које се се догодиле управо на Видовдан. Управо из тог разлога Видовдан има посебно мјесто у култури и колективном сјећању српског народа.

Г.Влаинић

Share With: