Djeca iz Gradiške otputovala na ljetovanje u Bečiće

U okviru projekta „Socijalizacija djece Republike Srpske“, koji sprovodi Republički zavod za dječiju zaštitu na osnovu Javnog konkursa, na desetodnevno ljetovanje u Bečiće u Crnu Goru jutros je otputovalo 29-oro djece uz pratnju dvoje vaspitača iz Gradiške.

Samostalni stručni saradnik za ostvarivanje prava dječije zaštite u Javnom fondu za dječiju zaštitu Dijana Lajić rekla je su konkursom obuhvaćena djeca bez roditeljskog staranja, djeca sa smetnjama u razvoju i njihova braća i sestre, djeca iz višečlanih porodica, boračkih kategorija, ratnih vojnih invalida, djeca iz disfunkcionalnih porodica, žrtve nasilja i djeca romske populacije.

Ona je navela da je osnovni cilj projekta stvaranje približno jednakih uslova za zadovoljavanje razvojnih potreba djece, međuregionalno druženje i razvijanje osjećaja empatije.

Lajićeva je dodala da je konkurs još uvijek otvoren i da se očekuje još jedna smjena odlaska u Bečiće koja će biti organizovana tokom ljeta, a za koju do sada ima 10- oro prijavljene djece iz Gradiške.

Načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Gradiška Dragutin Kovačević izrazio je zadovoljstvo što nakon 15 mjeseci pandemije djeca putuju na ekskurziju.

“Svih proteklih godina gradska uprava je pomagala ovaj projekat i u materijalnom i u organizacionom smislu, tako smo i ove godine pomogli Javnom fondu za dječiju zaštitu pri realizaciji ovog programa”, dodao je Kovačević.

Ovaj program se realizuje od 2002. godine, a od 2006. godine u njemu je učestvovalo oko 560 djece iz Gradiške.

D. Janković

Share With: