DEPILACIJA: Iritirana koža kao posljedica tretmana

Nakon depilacije većina žena ima problem sa znakovima iritacije koji se pojavljuju na koži. Iritirana koža je crvena, na njoj se pojavljuju bubuljice, tamno crvene tačkice, čak i krastice. U zavisnosti od toga koliko je koža osjetljiva, znakovi iritacije mogu da nestanu u roku od pola dana, a mogu da potraju i nekoliko dana.

Bez obzira na to koju metodu ste odabrali, bez obzira na stručnost kozmetičarke, depilacija je, sama po sebi, invazivan metod uklanjanja dlačica. Ipak, i dalje je mnogo bolja od bezbolnih metoda kao što su brijanje ili krema za depilaciju, koji problem rješavaju na svega dva-tri dana, a osim toga podstiču rast dlake i još više jačaju njen korijen. Koža će vam, dakle, na duge staze, biti zahvalna što ste se odlučili na depilaciju, ali reakcija kože nakon depilacije je neizbježna. Ipak, iritirana koža može da se umiri, ako se pridržavate nekih osnovnih pravila.

Neposredno nakon depilacije, na izuzetno osetljiva područja, kao što su nausnice ili pazuh, možete staviti kockicu leda. Aloja vera sigurno pomaže kod problema kao što je iritirana koža, jer ima umirujuće i hidratantno dejstvo. Nakon depilacije, nanesite na kožu gel ili kremu na bazi ovog sastojka. U apoteci možete potražiti i preparate specijalno namijenjene njezi nakon depilacije, koji sadrže antibakterijske sastojke. To se posebno odnosi na dame koje imaju izuzetno osetljivu kožu sklonu upalama.

Ljeti se nikako nemojte odmah izlagati suncu. Svakako nije dobro ni da se znojite neposredno poslije depilacije, jer znoj može da nagriza mikro ranice koje ostaju na koži. Dakle, odložite trening ili bilo koju drugu aktivnost koja prouzrokuje obilnije znojenje. Iritirana koža ne voli ni solarijum, ni saunu.

Urastanje dlačica ruži izgled kože, a može da se pretvori i u ozbiljan problem, ako se urasla dlaka upali. Da biste spriječili da se ovo desi, koristite preparate protiv urastanja koji postoje na tržištu i redovno radite piling cijelog tela. Obnavljanje ćelija kože čini da malje rastu pravilno, odnosno napolje, a ne ispod kože.

Share With: