Delegacija UKC-a posjetila gradišku Bolnicu

Delegacija Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/Republike Srpske posjetila je danas Bolnicu Gradiška, gdje su sa direktorom ove zdravstvene ustanove Rajkom Dodikom i ljekarima razgovarali o postignitim rezulatima gradiške Bolnice u liječenju pacijenata oboljelih od virusa korona i o proširivanju oblika saradnje ovih ustanova.
Dodik je rekao da je gradiška Bolnica na početku pandemije virusa korona bila suočena sa nedostakom medicinskog kadara za liječenje pacijenata oboljelih od kovida 19, zbog čega su četiri ljekara i 12 medicinskih tehničara uputili na edukaciju u Univerzitetski klinički centar Srpske.

„Tokom sastanka smo dogovarali razne vidove saradnje gradiške Bolnice i UKC-a i nadam se da će i nakon pandemije ta saradnja biti relizovana“, rekao je Dodik nakon što su gradišku Bolnicu posjetili pomoćnik generalnog direktora UKC-a Slobodan Hajder, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Peđa Kovačević i šef Odjeljenja poluintenzivne njege u ovoj klinici Saša Dragić.

Hajder je istakao da je Bolnica Gradiška nabliža bolnica Univerzitetskom kliničkom centru i da saradnju treba proširiti, jer kao i ostale bolnice ima kadrovske problema.

„S obzirom da smo krovna zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj i da smo tako blizu Bolnici Gradiška, ne bi smjeli da dozvolimo da oni imaju kadrovskih problema. Saradnja je trenutno dobra, ali planirano da je proširimo“, dodao je Hajder.

Kovačević, koji je gradiškim ljekarima i medicinskim tehničarima uručio sertifikate o završenom osposobljavanju u UKC-u, rekao je da je pandemija pokazala različite slabosti zdravstvenog sistema, te da je najveći problem bio obezbijediti obučen kadar za ličenje pacijenata oboljelih od virusa korona.

„Bolnicama u Srpskoj, pa tako i Bolnici Gradiška, pružili smo mogućnost da na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane obučimo njihovo medicinsko osoblje i mlade ljekare, kako da zbrinu i liječe nejteže oboljele“, istakao je Kovačević.

Dragić je pojasnio da u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a postoji Centar za edukaciju iz oblasti intenzivne njege, sa kojim je gradiška Bolnica uspostavila saradnju za obuku svog medicinskog kadra.

Setifikat o završenoj edukaciji dobila je doktor medicine u gradiškoj Bolnici LJiljana Škrba, koja radi u Odjeljenju kovid intenzivne njege.

Ona je navela da je od oktobra prošle godine u ovom odjeljenju zbrinuto više od 160 pacijanata.

„Zahvaljujući edukaciji, uspjeli smo da se suočimo sa pandemijom i spašavamo živote pacijenata“, dodala je Škrba.

Od početka pandemije virusa korona u kovid ambulantama Gradiške Bolnice pregledano je 5.080 pacijenata, a 2.000 je liječeno u ovim odjeljenjima.

M.Malešević

Share With: