Top lista

Top lista za 26.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Delegacija iz Gradiške posjetila Bosansku Krupu

Predstavnici JPU “Lepa Radić” i CKUD-a “Lepa Radić” posjetili su Bosansku Krupu i položili cvijeće na spomen-obilježje na mjestu gdje je obješena Lepa Radić. Posjeta je organizovana u sklopu intenzivnijeg rada na oživljavanju uspomene na ovu narodnu heroinu.

CKUD “Lepa Radić” Gradiška je u proteklom periodu pokrenuo niz aktivnosti na prikupljanju novih informacija, dokumenata, fotografija i drugog vezano za porodicu Radić, posebno Lepu. Takođe, pokrenuto je nekoliko inicijativa kao što je izrada murala sa Lepinim likom, snimanje dokumentarnog filma, izgradnja spomen-kompleksa i drugo.
Tokom posjete Bosanskoj Krupi namjera je bila pronaći i grob popadije Darinke Radić, Lepine bake po ocu. Nažalost, groblje je u tolikoj mjeri zaraslo i devastirano da je skoro neprepoznatljivo, iako se radi o lokaciji koja se nalazi u samom gradu, uz zgrade značajnih lokalnih institucija. Zaključeno je da je potrebno reagovati u cilju animiranja nagležnih organa za adekvatno rješavanje ovog problema.
Ovo je bila prilika da se obiđe i lokalno Kulturno-umjetničko društvo “Grmeč”. Delegacija se uvjerila u dobre uslove u kojima KUD “Grmeč” radi,  te riješenost i sposobnost rukovodstva da u maloj sredini održi nivo ozbiljnog udruženja.
Delegacija je u povratku posjetila lokaciju u Gašnici na kojoj će biti izgrađeno Spomen-domaćinstvo “Lepa Radić”.U narednom periodu biće nastavljene aktivnosti na oživljavanju lika i djela Lepa Radić, a u saradnji sa porodicom Radić, Gradskom upravom grada Gradiška, JU “Zavičajni muzej” Gradiška, GO SUBNOR-a i drugima.

S.Vidović

Share With: