Delegacija iz Gradiške posjetila Bosansku Krupu

Predstavnici JPU „Lepa Radić“ i CKUD-a „Lepa Radić“ posjetili su Bosansku Krupu i položili cvijeće na spomen-obilježje na mjestu gdje je obješena Lepa Radić. Posjeta je organizovana u sklopu intenzivnijeg rada na oživljavanju uspomene na ovu narodnu heroinu.

CKUD „Lepa Radić“ Gradiška je u proteklom periodu pokrenuo niz aktivnosti na prikupljanju novih informacija, dokumenata, fotografija i drugog vezano za porodicu Radić, posebno Lepu. Takođe, pokrenuto je nekoliko inicijativa kao što je izrada murala sa Lepinim likom, snimanje dokumentarnog filma, izgradnja spomen-kompleksa i drugo.
Tokom posjete Bosanskoj Krupi namjera je bila pronaći i grob popadije Darinke Radić, Lepine bake po ocu. Nažalost, groblje je u tolikoj mjeri zaraslo i devastirano da je skoro neprepoznatljivo, iako se radi o lokaciji koja se nalazi u samom gradu, uz zgrade značajnih lokalnih institucija. Zaključeno je da je potrebno reagovati u cilju animiranja nagležnih organa za adekvatno rješavanje ovog problema.
Ovo je bila prilika da se obiđe i lokalno Kulturno-umjetničko društvo „Grmeč“. Delegacija se uvjerila u dobre uslove u kojima KUD „Grmeč“ radi,  te riješenost i sposobnost rukovodstva da u maloj sredini održi nivo ozbiljnog udruženja.
Delegacija je u povratku posjetila lokaciju u Gašnici na kojoj će biti izgrađeno Spomen-domaćinstvo „Lepa Radić“.U narednom periodu biće nastavljene aktivnosti na oživljavanju lika i djela Lepa Radić, a u saradnji sa porodicom Radić, Gradskom upravom grada Gradiška, JU „Zavičajni muzej“ Gradiška, GO SUBNOR-a i drugima.

S.Vidović

Share With: