Dejanović: Spremni smo za dejstvo, voćari da preduzmu mjere zaštite

„Protivgradna preventiva Republike Srpske“ spremna je za protivgradno dejstvo jer su za danas i sutra najavljene vremenske nepogode – grad, olujno nevrijeme i obilni pljuskovi, rekao je Srni direktor ovog preduzeća Tihomir Dejanović.

Dejanović je naglasio da bi voćari trebali da preduzmu sve mjere zaštite i da, ukoliko to već nisu učinili juče, razvuku protivgradne mreže kako bi zaštitili voće.

On je naveo da „Protivgradna preventiva“ ima na raspolaganju 2.750 protivgradnih raketa i da se dopunjavaju protivgradne stanice na području Petrova i grada Doboja koje su juče ispalile protivgradne rakete.

Dejanović je rekao da je „Protivgradna preventiva Republike Srpske“ juče cijeli dan bila u dejstvu – praćenju gradonosne oblačnosti.

„Tokom jučerašnjeg dana imali smo karakterističnu situaciju – dejstvo na dijelu Doboja i planine Ozren, odnosno opštine Petrovo gdje smo u dva navrata dejstvovali sa 12 protivgradnih raketa ukupno i uspješno suzbili oblačnost koja je dolazila sa jugozapada iz pravca Tešnja“, naveo je Dejanović.

Prema njegovim riječima, juče su strijelci na području opština Srebrenica, Bratunac i Zvornik na vrijeme tražili odobrenje od kontrole leta sa aerodroma Tuzla, koja je nadležna na tom dijelu, ali tokom razvoja gradonosne oblačnosti nisu dobili dozvolu za ispaljivanje protivgradnih raketa. „Sve je trajalo od 15.30 do 17.00 časova“, rekao je Dejanović.

Prema njegovim riječima, strijelci sa područja lokalnih uprava Zvornik, Srebrenica i Bratunac poslati su na protivgradne stanice i čekali naredbu za dejstvo, ali više od sat, koliko se proces premještao prema Srbiji, nije stiglo traženo odobrenje.

„Juče smo imali više od 100 poziva prema aerodromu Tuzla da se ubrzaju dozvole za izdavanje kontrole leta za korištenje vazdušnog prostora. Nadamo se da se neće dogoditi situacija kao juče“, rekao je Dejanović.

Share With: