Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Dejanović: Od početka sezone ispaljeno 270 protivgradnih raketa

Protivgradna preventiva Republike Srpske od početka sezone, 15. aprila, imala je 13 dana dejstava, prilikom kojih je ispaljeno ukupno 270 protivgradnih raketa, izjavio je direktor Protivgradne preventive Tihomir Dejanović, gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške.

Dejanović je rekao da je prilikom dejstava 25. juna ispaljena 81 protivgradna raketa, što je najveći broj od početka sezone, te dodao da imaju dovoljan broj raketa za ovu sezonu.

„Od prethodne sezone ostalo je 1.800, nabavili smo još 1.100 reketa i trenutno ih imamo oko 2.650, što je bi trebalo biti sasvim dovoljno za ovu protivgradnu sezonu. Ukoliko se ukaže potreba obratićemo se resornom Ministarstvu sa zahtjevom za interventnu nabavku“, naveo je Dejanović.

On je dodao da su se obratili Hidrometeorološkom zavodu Hrvatske i njihovom resornom ministarstvu da Protivgradnoj preventivi Republike Srpske doniraju 2.150 raketa, koje oni imaju na stanju ali su odlučili da ih više ne koriste.

„To su potpuno ispravne rakete, a da ih propisno unište koštalo bi ih  50.000 evra. Ukoliko odluče da nam doniraju te rakete to bi za nas bila velika pomoć, a i njima bi bilo značajno jer ih naša dejstva štite od južnih prodora nestabilnosti. To se pokazalo i tokom neveremena u Požegi, kada su oni izrazili zadovoljstvo našim djelovanjem čiji je rezultat bio da u hrvatskom dijelu Posavine nije bilo šteta od grada“, pojasnio je Dejanović.

Prema njegovim riječima, ova godina je karakteristična po veoma hladnom vremenu u aprilu i maju i iznadprosječnim temperaturama u junu.

„Protivgradnih dejstava u maju i junu je bilo dosta manje u odnosu na isti period prethodnih godina, ali vjerovatno svaki naredni nailazak oblačnosti širokih frontova preko ovako zagrijanog kopna može da dovede do pojave gradonosnih oblaka i jakog olujnog nevremena“, naglasio je Dejanović.

Govoreći o „Zlatnoj plaketi“ za najboljeg poslodavca koju je nedavno dobio od strane Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije, Dejanović je rekao da je veliko zadovoljstvo kada poslodavac dobije priznanje od sindikata jer je to pokazatelj da se poštuju radnička prava, dodajući da je sindikalna organizacija u Protivgradnoj preventivi aktivna svih 50 godina postojanja ovog preduzeća.

M.Malešević

Share With: