Дејановић: Током јучерашњег олујеног неверемена испаљено 25 противградних ракета (ВИДЕО)

Током олујног невремена, које је синоћ захватило Градишку и сјеверозападни дио Републике Српске, испаљено је 25 противградних ракета, али осим јаког вјетра праћеног кишом није забиљежена појава града, изјавио је директор Противградне превентиве Републике Српске Тихомир Дејановић.

Дејановић је истакао да је ова година једна од најзахтјевнијих када је у питању противградна заштита у посљедњих 50 година, што показују и подаци да је Противградна превентива у досадашњем дијелу сезоне имала 34 дана са дејствима и испалила више од 1.250 ракета.

Велика количина падавина и влаге током прољећа и почетком љета, према Дејановићевим ријечима, у наставку сезоне условиле су честе продоре влажних маса које наиласком на подручја са температурама и изнад 35 степени Целзијусових изазивају градоносне олује.

Дејановић је подсјетио да је најзахтјевнији дан за Противградну превентиву био 13. јул, када је током градоносне олује на сјеверозападном и сјеверном подручју Републике Српске испаљена 181 ракета.

„На подручју Градишке тада је забиљежена појава града, али нису захваћене веће површине. Ријеч је о површини од око 100 хектара, гдје није било тоталне штете на пољопривредним добрима. У појединим медијима се појавила информација да Противградна превентива није дјеловала на вријеме или уопште није дјеловала, што није тачно“, нагласио је Дејановић.

Навео је да се, након за данас најављених нестабилности, наредних дана очекује период без облачности и са веома високим температурама.

Додаје да су ипак прогнозе у посљедње вријеме веома непоуздане, да се временске прилике брзо мијењају, као што је то био случај са јучерашњим олујним невременом које није било прогнозирано.

Ипак, без обзира какве нас временске прилике очекују до краја љета, Дејановић тврди да је Противградна превентива Републике Српске у константној приправности и да има довољно ракета да дејствује када то буде потребно.

М.Малешевић

Share With: