Данас Цвијети

Српска православна црква данас ће прославити Цвијети, празник који симболизује царски и свечани улазак Исуса Христа у Свети град Јерусалим.

Христов улазак у Јерусалим – Цвијети је покретни празник који се слави дан по васкрсењу Лазаревом, односно Лазаревој суботи и Врбици, шесте недјеље Великог поста и недјељу дана пред Васкрс.

Христос је у град ушао на магарцу, а народ га је дочекао као цара, простирући испред њега хаљине и гранчице дрвећа, носећи у рукама гранчице палме.

Глас да долази Спаситељ, онај што је васкрсао Лазара, брзо се раширио и мноштво народа му се придружило.

Једни су га дочекивали са палминим гранчицама у руци, други су бацали своје хаљине на пут куда ће проћи, трећи су резали гранчице од дрвета и бацали на пут.

Када је Исус Христос изашао на Маслинску гору, они који га пратише повикаше: „Осана, Сину Давидовом! Благословен који иде у име Господње, цар Израиљев!“.

Али, Исус Христос је цијелим путем био жалостан и кад силазаше низ гору, баци поглед на Јерусалим у долини, заплака и рече: „О, Јерусалиме! Кад би ти знао, особито у овај дан, шта је за срећу твоју, али је сад сакривено од твојих очију. Јер ће доћи дани да ће те опколити непријатељи твоји са свих страна, и разбиће тебе и ђецу твоју и неће оставити у теби камен на камену за то што ниси познао вријеме у које си похођен“.

Угледавши Исусов улазак у Јерусалим, многи се запиташе: „Ко је то?“, а из гомиле народа одговорише: „Исус, пророк из Назарета Галилејског“.

Потом Христос уђе у храм, гдје су били болесни и сакати, смилова се на њих и све их исцјели. Међу народом и дјецом завлада велико одушевљење, те су му клицали: „Осана, Сину Давидовом, Цару Израиљском!“

Слушајући то, Исусу приђоше неки фарисеји и рекоше му: „Чујеш ли то што ови говоре?“, а он им одговори: „Зар нисте никада читали: из уста мале дјеце и одојчади, начинио си себи хвалу“.

Цијелог дана Исус Христос проповиједао је у храму, а увече се са својим ученицима вратио у Витанију.

Догађај Христовог уласка у Јерусалим на икони се представља како Христос јаше на магарету, а прате га ученици, док народ простире своје хаљине и баца гранчице на пут.

Овим празником обиљежава се посљедња недјеља пред почетак Исусовог страдања, смрти и Васкрсења. 

Share With: