Данас се обиљежава Свjетски дан телевизије (ВИДЕО)

Генерална скупштина Уједињених нација је резолуцијом 1996. године прогласила 21. новембар Свјетским даном телевизије. Установљен је због чињенице да је телевизија главни инструмент у информисању и утицају на јавно мњење. Телевизија олакшава друштвену и културну комуникацију и подстиче сарадњу и партнерство у свијету. Први аналогни телевизијски програм високе резолуције започео је 1936. у Великој Британији. Током пандемије изазване Ковидом-19 Јавни медијски сервиси су образовали, забављали и информисали грађане. Европљани и даље гледају телевизију и највише поверења имају у вијести које оне емитују.

Шеф катедре новинарства и комуникологије Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Анђела Купрешанин Вукелић гостујући у јутарњем тв програму Радио-телевизије Градишка рекла је да је улога телевизије вишеструка док значај телевизије у зависности од домена посматрања опада јеr су млађе генерације орјентисане више према медијима на интернету, порталима и друштевним мрежама.

„Интернет је једна сфера која је прилично нерегулисана, па се млади људи често сусрећу са непровјереним информацијама док телевизија представља институционализован центар информација и много је одговорнији медиј који подлијеже различитим механизмима регулације у контексту креирања садежаја и провјере информација“, навела је Купрешанин Вукелић.

Према њеним ријечима телевизија је сигурнији медиј која свој програм треба прилагодити млађим генерацијама да им саджаји буду пријемчивији.

„Све телевизија имају платформе за стриминг и Јутјуб. Телевизија је преопознала важност нових облика трансмисије телевизијског програма и то је похвално. Оно што је још важније је врста саджаја који се пласира путем телевизија јер су то садржаји који задовољавају много више и врједније потребе од забаве и сензације“, појаснила је Купрешанин Вукелић.

Радио-телевизија Градишка је званично емитовање телевизијског програма почела 20. априла 2022. године. Основна дјелатност наше медијске куће је информисање грађана уз пратеће образовне, културне, спортске и друге садржаје. Поред емитовања Вијести и Централне информативне емисије „Градишка хроника“ РТВГ из програма издваја емисије властите продукције „На дневном реду“, „На првом мјесту“, „На крају седмице“, „Темпо“.

Гледаоци сваког радног дана могу да прате јутарњи програм „Добро јутро Градишка“ од 8 до 10 часова. Поред сталног ангажмана на богаћењу програмских садржаја телевизија Градишка успјева да реализује и преносе сједница Скупштине локалног парламента и преносе уживо програма различитог садржаја.

С.С.Ц.

Share With: