Top lista

Top lista za 04.12.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Danas se obilježava Međunarodni dan porodice

Za jaku porodicu nije potrebno mnogo novca već je potrebna ljubav, sigurnost, zdrava komunikacija i povezanost članova, istakla je povodom 15. maja Dana porodice psiholog u Centru za socijalni rad Gradiška, Stojanka Petrić.

Petrićeva je u izjavi za Radio Gradišku rekla da bez zdrave i jake porodice nema ni zdravog pojedinca ni zdravog društva i dodala da je za zdravu porodicu potrebno jačati porodične veze, otvoreno razgovarati o stvarima koje nas uznemiravaju, uzajamno se poštovati, slušati druge i izbjegavati kritike i osuđivanja.

Ona je naglasila da je savremena porodica  pred velikim izazovima, a posebno danas u vrijeme vanrednog stanja.

“Fizičko distanciranje od ljudi i socijalnih grupa kojima pripadamo mijenja naše navike i uobičajeno ponašanje“, rekla je Petrićeva i dodala da boravak u kući možemo učiniti ugodnijim postavljanjem zajedničkih pravila ponašanja.

Ona je istakla da je boravak u porodici u kojoj su poremećeni porodični odnosi posebno težak i stresan u danima izolacije i otežanog kretanja.

„Radnici Centra za socijalni rad su putem telefona kontaktirali veći broj porodica kojima je izrečena mjera nadzora nad vršenjem roditeljskog prava ili je utvrđeno porodično nasilje.

“Pokušali smo im pružiti podršku i kroz savjetovni rad uticati da se konfliktne situacije prevaziđu, ublaže ili otklone“, rekla je Petrićeva i dodala da su se sve prijave nasilja od početka pandemije virusa korona odnosile na verbalno-agresivna ponašanja i prijetnje uglavnom muških članova porodice.

Ona je istakla da na području Gradiške poslednjih godina nema povećanja broja slučajeva porodičnog nasilja.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 15. maj Međunarodnim danom porodice, koji je prvi put obilježen 1994. godine pod sloganom “Da porodični dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”. Od tada, obilježava se svake godine s ciljem da se naglasi važnost porodice kao osnovnog elementa svakog društva.

Share With: