Данас се обиљежава Међународни дан писмености (ФОТО)

Употреба нових технологија у свакодневној комуникацији има негативан утицај на писменост људи, сматра наставник српског језика и књижевности Гордана Стијаковић. Она је поводом обиљежавања 8. септембра Међународног дана писмености поручила младим људима да се прије свега посвете књизи и писаној ријечи.

Да би се човјек сматрао писменим потребно је да што више чита, каже наставник српског језика и књижевности у ОШ „Данило Борковић“ Гордана Стијаковић. Језик требамо чувамо и његовати на разне начин, а један од њих су и часови српског језика као и литерарне секције у школама на којим ученици пишу поетске и прозне радове, те учествују на разним литерарним конкурсима.

Наставница Стијаковић сматра да је наш језик савршен, има мноштво слова којима можемо написати безброј ријечи, реченица, прича, приповјетки, те романа.

Циљ обиљежавања Међународног дана писмености је да се сваке године међународна заједница подсјети на статус писмености и образовања одраслих на глобалном нивоу, односно да се упозори на проблем неписмености, који још постоји у већем дијелу свијета.

Као и сваке године овај датум обиљежила је и Народна библиотека манифестацијoм под називом „Поклон библиотека“. Ријеч је о изложби књига у градишкој библиотеци која ће бити постављена до 12. септембра, у термину од 7.30 до 18 часова. Сви који посјете манифестацију на поклон ће добити књигу по избору, а изложени су занимљиви наслове, уџбеници за основну школу и сликовнице.

Н.М.

Share With: