Danas promocija Monografije poginulih i umrlih boraca Odbrambeno-otažbinskog rata s područja Gradiške.

Povodom 24. aprila Dana Grada Gradiška, u Kulturnom centru Gradiška danas u 19 časova biće  održana promocija Monografije  poginulih i umrlih boraca Odbrambeno-otažbinskog rata s područja Gradiške.

Glavni i odgovorni urednik Monografije, Slobodan Borjanović istakao je da je Monografija zamišljena kao trajan pisani spomenik borcima čiji je ratni put bio i dug i pretežak, od Zapadne Slavonije, proboja Koridora života, Igmana, srbobranskog , dobojskog, teslićkog, vlašićkog, sarajevskog i drugih ratišta, a sadrži osnovne podatke za 613 poginulih i umrlih boraca.

“Najveći broj poginulih boraca s područja Gradiške nalazio se u Lakoj pješadijskog brigadi u kojoj je poginulo 120 boraca, Šesnaestoj gradiškoj koja je za stvaranje Republike Srpske dala 437 boraca i u 19. Srbobranskoj brigadi koja je izgubila  291 borca“, istakao je Borjanović.

Veliki doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, 12 pripadnika  MUP-a Srpske sa prostora Gradiške je dalo svoje živote za stvaranje Republike Srpske.

Borjanović je naglasio da Monografija predstavlja dug koji borci Republike Srspke i građani Gradiške imaju prema svojoj poginuloj i umrloj braći po oružju. “Ne zapisati ili još gore zaboraviti njihovu žrtvu bio bi zločin i prema njima i prema potomstvu“, istakao je Borjanović.

Share With: