Top lista

Top lista za 30.01.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Danas počinje otkup povrća

Otkup povrća u Republici Srpskoj, koji će obezbijediti Vlada, počinje danas, a očekuje se da bi moglo da se zbrine do 20 hiljada tona, rekao je juče ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Pašalić je istakao da su stimulisali stanovništvo da u vrijeme epidemije virusa korona zasije više površina, te da nije fer sada ih ostaviti i ne otkupiti viškove koji su se stvorili.

On je podsjetio da su se odazvale najveće kompanije poput “Save”, Vitaminke”, ali i nekoliko manjih i očekuju da će uspjeti da otkupe 11 hiljada tona povrća.

Pokušaće, dodao je, da se stimuliše izvoz određene količine, tako da bi nekih do 20 hiljada tona povrća moglo da bude zbrinuto.

Za to će biti izdvojeno dva miliona KM, a Pašalić je napomenuo da to nisu sredstva iz Agrarnog, već iz Kompenzacionog fonda što smatra veoma dobrim, jer sve što je dogovoreno ranije za proizvođače ostaje na tom niovu.

Kada je riječ o otkupu tovnih junadi i svinja, koji je počeo 3. avgusta, Pašalić je naveo da su već narednog dana preuzeta prva grla od domaće prerađivačke industrije i očekivanja su da će biti otkupljeno do 6.000 junadi i 10.000 svinja.

Pašalić je istakao su podsticaji za pšenicu 3,9 miliona KM, da će po hektaru biti isplaćeno proizvođačima po 300 KM, što bi uskoro trebalo da počne i bude završeno do kraja avgusta.

“Ima interesa za našu pšenicu, javljaju se iz Turske, sprema se za izvoz”, dodao je Pašalić.

On je ukazao da je bila rekordna godina, da su proizvođači zadovoljni i prinosom i otkupnom cijenom.

Ovo je, kako je istakao, jedna od najrodnijih godina unazad deset godina i kada je riječ o prinosima kukuruza i soje.

Share With: