Да ли ће промјене страначких дресова бити награђене или кажњене на предстојећим изборима, ко ће на изборне листе?

Локални избори у БиХ биће одржани у октобру наредне године, што је довољан сигнал политичким партијама да појачају своје активности, сагледају да ли је њихово политичко дјеловање прихваћено код грађана и донијело резултате.

Иако се интензивније политичке активности унутар странака и коалиција очекују тек од прољећа, у Скупштини града Градишка у протекле три године актуелног мандатног периода, као и у претходним скупштинским сазивима, одборници су често мијењали политичке партије, одборничке клубове, али и страну политичког дјеловања, владајућу или опозициону.

У односу на дан конституисања градског парламента крајем 2020. године, једино су Демос, Социјалистичка партија Српска и Социјалистичка партија остали са истим бројем  мандата и истим одборницима у скупштинским клупама. Са истим бројем, али у измјењеном саставу у односу на првобитни дјелују СНСД и СДС. У новоформирани Народни фронт ушла су два одборника из ПДП-а, који више није парламентарна странка, те једна одборница из Уједињене Српске. Уједињена Српска изгубила је највише одборника, са пет спала је на три. ДНС је до посљедње сједнице имао три одборника, а сада смо једног. Тренутно у градском парламенту троје одборника дјелују као независни. Међу њима су два сада бивша одборника ДНС-а, Саша Лазић и Ђорђо Грујичић.

Реагујући на објаву ДНС-а да су они искључени из странке, Лазић је изјавио да су дан раније већ донијели одлуку да ће дјеловати као независни одборници, те да и даље остају саставни дио владајуће коалиције у Градишци. Он је такође негирао гласине да су он и Грујичић већ договорили улазак у Народну партију Српске Дарка Бањца.

„Свакакве приче круже градом. Свако има право да прича шта хоће. Ми смо изашли из ДНС-а и одборничког клуба и дјеловаћемо као независни одборници. За сад нисмо ни са ким преговарали а да ли ћемо преговарати показаће вријеме“, изјавио је Лазић након 29. редовне сједнице Скупштине града Градишка.

Да честе промјене у одборничким клупама ипак нису негативно утицале на ефикасност рада Скупштине града потврдио је предсједник градског парламента Миленко Павловић, додајући да су досадашње промјене смо захтијевале техничке интервенције код измјена позиција сједења и микрофона.

„До сада је то утицало на број одборника у позицији или опозицији, али то је право сваког одборника да се опредијели како он сматра да је најисправније. Ипак све није показало неку битну разлику у раду у односу на устаљену скупштинску праксу и вођење сједница“, закључио је Павловић.

Градоначелник Градишке и лидер градишког СНСД-а Зоран Аџић оцијенио је да је СНСД у Градишци и у овом мандатном периоду задржао стабилност и да без превирања и подјела улази у изборну годину. Он је додао да честе прекомпозиције у редовима парламентарних странака нису утицале на владајућу коалицију, коју сада подржава 25 одборника градског парламента.

„Сматрамо да свака странка треба да рјешава проблеме у својим редовима и СНСД не жели да се мијеша у рад других политичких организација“, додао је Аџић.

Аџић није желио да коментарише објаву Народног фронта да ће кандидовати народног посланика ове странке Радислава Дончића за градоначелника Градишке на наредним локалним изборима, али ни да потврди да ли ће он бити кандидат СНСД и ићи у изборну трку за свој трећи градоначелнички мандат.

„Кандидатуре за начелнике и градоначелнике биће вјероватно актуелне крајем фебруара или у марту наредне године. Градска организација СНСД-а ће разматрати то питање и предложити кандидата Извршном комитету СНСД-а на потврђивање. Када се говори о мени у том контексту, ја као градоначелник и Градска организација СНСД-а можемо са поносом да се окренемо и  видимо шта смо оставили иза себе за претходних седам година“, закључио је Аџић.

Према Дончићевим ријечима, актуелни градоначелник и владајућа већина нису довољно урадили за стварање бољих услова живота у Градишци, због чега сматра да грађани заслужују промјене.

Дончић каже да је увјерен у побједу на изборима, без обзира ко ће бити кандидат СНСД-а и владајуће коалиције за градоначелника, те да ће његову кандидатуру подржати и остале опозиционе странке, прије свих СДС.

„Ми смо са СДС-ом имали добре односе и подржавали њихове кандидате за начелнике и градоначелнике Градишке, конкретно ја као одборник сам давао несебичну подршку. Разговараћемо и преговарати са свим странкама које буду хтјеле промјене, не само промјене људи, него да мијењамо Градишку на боље“, рекао је Дончић.

Да ли ће Дончић и  Аџић званично бити кандидати за градоначелника Градишка или ће се актуелне владајуће и опозиционе страначке структуре одлучити за друге кандидате биће вјероватно познато до априла наредне године.

Када су у питању избори за локални парламент у Градишци, страначке листе кандидата за одборнике за сада су видљиве смо у обрисима.

М.Малешевић

Share With: