Cvijanovićeva uručila odlikovanja

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je danas 25 odlikovanja, od kojih su 23  Medalje zasluga za narod, za posthumno odlikovane borace Vojske Republike Srpske sa područja gradova Banjaluka i Gradiška i opštine Laktaši istakavši da su poginuli borci dali nemjerljiv doprinos odbrani Srpske.

Cvijanovićeva je navela da ovim činom institucije Republike Srpske iskazuju najdublje poštovanje prema herojima koji su dali nemjerljiv doprinos očuvanju onoga što je najsvetije – Republike Srpske koja se mora čuvati u budućnosti.

Odlikovanja su uručena povodom Vidovdana krsne slave Vojske Republike Srpske i 15. septembra Dana poginulih i nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Cvijanovićeva je obraćajući se prisutnima na ceremoniji dodijele u Palati Republike, istakla da se nažalost i danas, 26 godina nakon teških stradanja rata i iskustva, na određen način vodi borba za Republiku Srpsku, za njenu i snagu njenih institucija da bi mogle da izvršavaju obaveze prema građanima i funkcionalnost koju žele da zadrže ne smetajući i ne urušavajući bilo čija prava.

Danas su odlikovane i dvije brigade Vojske Republike Srpske kojima su dodijeljene Medalje Petra Mrkonjića. Medalje su dodjeljene Petoj kozarskoj lakoj pješadijskoj brigadi i  19. srbobranskoj pješadijskoj brigadi Vojske Republike Srpske.

Pukovnik Vojske Republike Srpske Ostoja Barašin u ime boraca i starješina 5. Kozarske brigade zahvalio je predsjedniku Republike za odlikovanje, podsjetivši da je ova brigada prošla ratni put od zapadne Slavonije do grmečkog dijela ratišta, Posavine, Semberije i Majevice.

Barašin je naveo da je kroz brigadu prošlo oko 10.000 boraca od kojih su 152 borca živote položila za otadžbinu, a 561 borac je teže i lakše ranjen.

Nada Golić, supruga poginulog borca VRS Milenka iz Gradiške, rekla je novinarima da se njen suprug 30 godina vodi kao nestao na oraškom ratištu 1992. godine, a da ovo priznanje znači mnogo i za porodicu jer govori da borci nisu zaboravljeni.

RTRS – G.Vlainić

Share With: