Crveni krst donirao humanitarnu pomoć Odjelu pulmologije

Povodom 24.marta, Svjetskog dan borbe protiv tuberkuloze predstavnici Gradske organizacije Crvenog krsta Gradiška posjetili su danas Odjel za plućne bolesti gradiške Bolnice.

Načelnik Odjeljenja pulmologije i kovid odjeljenja gradiške bolnice, doktorica Branka Milošević rekla je da se na plućnom odjelu unazad godinu dana liječe samo pacijenti oboljeli od kovida.

Ona je  dodala da su osobe koje su imale simptome tuberkuloze imale mogućnost posjete porodičnom ljekaru, da su pacijenti sa lakšom kliničkom slikom liječeni ambulantno, a oni sa težom upućivani u Klinički centar Banja Luka.

Miloševićeva je istakla da je tuberkuloza ranijih godina bila više prisutna, ali da je danas zahvaljujući vakcinaciji  i savremenim načinima liječenja znatno smanjen broj oboljelih i hospitalizovanih.

Koordinator za humanitarnu pomoć Crvenog krsta Gradiška Mirjana Potajac rekla je da su danas pacijentima koji se liječe na plućnom odjelu donirali higijenske pakete i voće, a medicinskom osoblju dezinfekciona sredstva.

Ona je istakla da Crveni krst dva puta godišnje donira pomoć odjelu pulmologije, 24. marta povodom Svjetskog dan borbe protiv tuberkuloze i u septembru povodom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze se obilježava svake godine 24. marta, na dan kad je Robert Koch 1882. godine objavio svoje otkriće mikobakterije, uzročnika tuberkuloze.

G.Vlainić

Share With: