Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 13.08.2022.год.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

CIK BiH odgovoran za održavanje izbora u nepovoljnim uslovima

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srpske za pravne poslove Marko Šukalo izjavio je da je najveća odgovornost Centralne izborne komisije BiH /CIK/ za održavanje lokalnih izbora u izrazito nepovoljnim uslovima.

“CIK BiH je nezakonito odgodila lokalne izbore u BiH za više od mjesec dana. Jedan od razloga ovakve odluke CIK-a bila je epidemiološka situacija u oktobru. Dolazimo do zaključka da su izbori odloženi kako bi situacija odgovarala političkim strankama čiji predstavnici su u CIK-u, a to su SDS i PDP”, rekao je Šukalo za Alternativnu televiziju i podsjetio da su članovi CIK-a nelegalno izabrani.

Govoreći o inicijatici iz Federacije BiH /FBiH/ za formiranje ministarstva za dijasporu na nivou BiH, Šukalo je ocijenio da je svaka inicijativa iz Sarajeva opasna, a da se Srpska s tim od 2006. godine uspješno bori.

“Nemoguće je formirati takvo ministarstvo na nivou BiH, jer bi to značilo prenos nadležnosti sa Republike Srpske i FBiH na nivo BiH. Iza ove priče krije se stara floskula bošnjačke političke elite – jedan čovjek, jedan glas”, dodao je Šukalo i naveo da ne postoji dijaspora BiH, nego postoje srpska, hrvatska i bošnjačka.

On je naglasio da sve federalne države nisu multietničke, ali da su sve multietničke zemlje, kao što je BiH, federalne ili konfederalne zajednice.

“Vjerujem u snagu političkih lidera iz Banjaluke da će glatko odbiti takvu inicijativu i prenos ndležnosti. U Banjaluci svake godine organizujemo forum naše dijaspore i sigurno je da Republika Srpska odlično vodi računa o svojim ljudima u inostranstvu i to zajednički radi sa Srbijom”, rekao je Šukalo.

Komentarišući izbor Vlade Srbije, Šukalo je izrazio očekivanje da će odlična i bratska saradnja Srpske i Srbije biti nastavljena.

“Vjerujem da će naši odnosi ići uzlaznom putanjom, a premijer Srbije Ana Brnabić je rekla da će njena prva zvanična posjeta biti Republici Srpskoj. U Deklaraciji koju je Narodna skupština Srbije usvojila jasno je naznačeno da joj je najveći nacionalni prioritet Republika Srpska”, kaže Šukalo.

On smatra da Srpska i Srbija treba da rade na potpunoj i apsolutnoj integraciji.

“Srpska i Srbija to već rade i zahvalnost dugujemo Srbiji što ulaže u sve naše lokalne zajednice. U Srpskoj će novi objekti nositi nazive – Srbija, Beograd, Šumadija, Kosovo i Metohija što znači da se Srbija tako upisuje na teritoriju Srpske što je značajno. Ne smijemo zaboraviti Sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima koji pruža široku pravnu osnovu za saradnju na svim nivoma”, zaključio je Šukalo.

Share With:
Open

close button