CCI predstavili rezultate monitoringa rada Skupštine grada Gradiška

Predstavnici nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa održali su danas u Gradišci  konferenciju za novinare na kojoj su predstavili rezultate monitoringa rada Skupštine grada Gradiška za period 01. januar – 29. jun 2021. godine, koji je rađen u okviru projekta „Veća odgovornost lokalne vlasti za kvalitet građana“

Na konferenciji je navedeno da je nakon prošlogodišnjih izbora došlo do određenih promjena u zastupljenosti  političkih stranaka u novom skupštinskom sazivu, te da je mandat gradonačelnika obnovio Zoran Adžić iz SNSD-a.

Lokalni lider u učesnik u projektu Đorđe Latinčić neveo je da je konstitutivna skupština lokalnog parlamenta održana 29. decembra 2020. godine, te da sastav Skupštine čini 30 odbornika koji su predstavnici političkih stranaka i jedan odbornik iz reda nacionalnih manjina.

Latinčić je istako da je nakon konstitutivne, isti dan održana i prva redovna sjednica Skupštine grada na kojoj je usvojen i Budžet grada Gradiška za 2021. godinu.

„Do 29. juna 2021. godine održane su još četiri redovne sjednice i sve su bile jednodnevne. Poslovnikom o radu Skupštine grada određeno je da se redovne sjednice održavaju najmanje jednom u dva mjeseca, a po potrebi i više, te se može konstatovati da je postupano po Poslovniku“, naveo je Latinčić.

Koordinator projekta Željko Ninković istakao je da Centri civilnih inicijativa upućuje paket preporuka gradskim vlastima, gdje je navedeno da Skupština grada, i pored toga što poštuje Poslovnik o radu, treba češće zasjedati i utvrditi dinamiku rada sa manje gomilanja skupštinskih materijala koje odbornici treba da razmatraju.

„Preporučuje se u 2021. godina ramatranje i usvajanje gradskog budžeta do 15. decembra, a dodatno Skupština treba da na dnevni red uvrštava mjere koje bi mogle biti od značaja za unaprijeđenje kvaliteta života građana, posebno kada je riječ o lokalnim putevima“, dodao je Ninković.

Cilj monitoringa rada institucija vlasti je da se predstavi objektivna slika stanja unutar određene lokalne samouprave, odnosno prikaže efektivnost rada, te omogući javni dijalog i mehanizme participacije javnosti u donošenju odluka na lokalnom nivou.

 

M.Malešević

Share With: