„Carska ljeska“ osvaja tržište

Na poljoprivrednom gazdinstvu  Subotić  u Krajišniku prije osam godina zasadili su prve zasade i započeli proizvodnju proizvoda od lješnjaka koje su iz godine u godinu usavršavali.

Vlasnica ovog gazdinstva Dijana Subotić  rekla je gostujući u program Radio Gradiške da su  prije mjesec dana brendirali svoje proizvode pod nazivom „Carska ljeska“ što će im olakšati posao.

„Proizvodimo prženi lješnjak, sirovi i u ljusci, razne mikseve proizvoda od lješnjaka, slatko-slane, karamelizovane, pastu od lješnjaka i med sa lješnjacima“, navela Subotićeva i dodala da su svi proizvodi napravljeni ručno i sa puno ljubavi prema poslu u kome učestvuje cijela porodica.

Ona je dodala da kupci do njihovih proizvoda mogu doći u Kući Lijevča i Potkozarja u Gradišci i Krajiškoj kući u Banjoj Luci i da učestvuju na sajmovima koje organizjuju ove kuće, ali da će uskoro i na još mjesta biti izloženi njihovi proizvodi.

“Krajem ljeta planiramo i nove proizvode sa ciljem da iskristališemo šta će ostati na policama, šta ćemo povući, a šta prepakovati i naravno smisliti i novu ideju”, napomenula je Subotićeva.

Subotićeva je istakla  da Poljoprivredno gazdinastvo Subotić na 1,7 hektara ima dva zasada lješnjaka sa ukupno 800 sadanica, od kojih je jedan zasad star četiri a drugi osam godina i u punom je rodu.

Prošle godine imali su rod od 800 kilograma, a ove očekuju više od tonu lješnjaka, od kojih dio prodaju kao sirovi proizvod.

D. Janković

Share With: