Бројни учесници на фестивалу АВЕнтуре у Градишци (ФОТО)

Други римски фестивал АВЕнтуре Градишка окупио је више од 170 учесника са подручја Градишке и других градова регије заједно са гостима из Словеније и Хрватске који су укључени у различите активности, римску агору, таберну, изложбено радионички програм за дјецу и одрасле, римске игре, гладијаторску арену, вођене туре и музичко сценски програм. Тема овогодишњег фестивала је мода.

Отварајући фестивал градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је Градишка успјела да на бази римске историје презентује своју историју, културу, баштину Градишке и Републике Српске.

„Ова манифестација је дио европских пројеката у којима је Градишка постала препознатљива а с циљем презентације наше туристичке понуде, привреде, гастрономије и културне баштине“, навео је Аџић.

Помоћник министра за трговину и туризам у Влади Републике Српске Предраг Тешић рекао је да је римски фестивал значајан и за Градишку и за Републику Српску. Честитајући градоначелнику и организаторима на реализацији идеје изразио је наду да ће овај фестивал уз бројне друге садржаје у Градишци постати традиционалан.

Менаџер града Бојан Вујиновић навео је да се фестивал организује на простору некадашњег Сервицијума, матичне римске луке на ријеци Сави.

„Фестивал је настао на бази историјског насљеђа, међународног пројекта и бренда АВЕнтуре Градишка којег чине путеви меда и Римљана гдје грађани могу путем модерних апликација доживјети римско насљеђе“, навео је Вујиновић и истакао да је римски фестивал манифестација за породицу која је јединствена у Републици Српској и БиХ.

Фестивал је отворен у 12 часова. Од 20 часова предвиђен је музичко-сценски програм у којем је предвиђен плес на свили и перформанс са ватром.

С.С.Ц.

Share With: