Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Bošku Grgiću nagrada za „Tri broja na kalendaru“

Gradiški novinar, satiričar i aforističar Boško Grgić dobio je glavnu nagradu na Međunarodnom konkursu za književno priznanje i nagradu „Suze Kozare“ za pjesmu „Tri broja na kalendaru“.

Gostujući u programu Radio Gradiške Boško Grgić je rekao da je tema konkursa bila stradanje Srba kozaračkih opština po svim krajevima Republike Srpske i da je na konkurs pristiglo 30 radova iz Srbije, Crne Gore, Njemačke, Republike Srpske i BiH.

„Teško je bilo pronaći neku temu o Kozari koja do sada nije obrađena i došao sam na temu kojoj nije mnogo pažnje posvećeno a to je da skoro 20 godina nakon Drugog svjetskog rata iz Potkozarja nije bilo mladića stasalog za služenje vojnog roka“, rekao je Grgić i dodao da je to tema koja zaslužuje više pažnje.

Grgić je istakao da su crkveni kalendari  mjesta gdje su se nekada bilježili najvažniji događaji iz života svakog domaćinsta i da predstavljaju svojevrsnu encikopediju stradanja srpskog naroda u ratovima 40- ih i 90- ih godina prošlog vijeka.

On je najavio da će uskoro pred čitaocima naći i njegova knjiga „Prvi par opanaka“ i još jedna knjiga aforizama,  a naredne godine će svjetlost dana ugledati knjiga satire i knjiga klasične poezije.

Uručenje nagrada planirano je 25. jula u Brodu, ako bude dozvolila epidemiološka situacija.

Konkurs je organizovalo Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umetnosti (UEASNU) iz Ljubljane.

Share With: