Top lista

Top lista za 23.01.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Bolnica Gradiška odlikovana Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem

Povodom Dana Republike Srpske predsjednica Željka Cvijanović odlikovala je Bolnicu Gradiška Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem.

Direktor Bolnice, Rajko Dodik rekao je danas da su svi zaposleni u zdravstvu najzaslužniji u borbi protiv virusa korona i da će ih Orden podsjećati na njihovu humanost, predanost profesiji ali i na teške trenutke.

„Posljednjih 10 mjeseci Bolnica Gradiška aktivno učestvuje u suzbijanju širenja pandemije virusa korona. Ovaj veliki problem koji se pojavio u smislu organizacije i liječenja jedne bolesti do sad nije zabilježen u savremenoj medicini. Tako se i Bolnica Gradiška našla u reorganizaciji prostora ali i kadra“ rekao je Dodik.

On je istakao da u Bolnici trenutno postoje dva Kovid odjeljenja, intenzivna njega, izolacija i Kovid operacione sale i dodao da je od početka pandemije do danas na Kovid odjeljenjima zbrinuto 1.035 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, te nemali broj pacijenata koji su bili vitalno ugroženi i kojima je bio potreban respirator.

“Ukupan broj izliječenih pacijenata je 95 odsto, što smatramo velikim uspjehom za našu zdravstvenu ustanovu”, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare.

On je rekao da su uporedo sa liječenjem kovid pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječeni i ostali pacijenti, ističući da je od početka pandemije virusa korona do danas u Bolnici Gradiška liječeno 7.506 ostalih pacijenata, urađeno više od 1.200 operacija, dok je kroz konsultativno-specijalističku ambulantu prošlo više od 108.000 pacijenata.

Dodik je rekao da Bolnica Grradiška ne bi uspjela da ostvari ove rezultate bez pomoći Vlade Srpske, resornog ministarstva, Instituta za javno zdravlje Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja, te velike pomoći i podrške srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, gradonačelnika Gradiške i privrednih subjekata širom Republike Srpske.

“Najveću zaslugu nose zdravstveni radnici koji su nesebičnim radom, ugrožavajući svoje zdravlje, bez dana godišnjeg odmora i slobodnog dana, uspjeli da održe ovaj sistem i da 24 časa pružamo zdravstvenu zaštitu građanima”, zaključio je Dodik.

Načelnik Kovid odjeljenja gradiške Bolnice Branka Milošević rekla je da je trenutna epidemiološka situacija povoljnija. Ona je dodala da je manji broj hospitalizovanih ali da je klinička slika komplikovanija.

“Od početka pandemije virusa korona kliničke slike su kompleksnije, produžen tok liječenja pacijenata, pneumonije se često komplikuju, što nerijetko zahtijeva korištenje druge linije antibiotika ili liječenje u intenzivnoj njezi”, istakla je Miloševićeva.

Ona je dodala da se na Kovid odjeljenjima trenutno se nalazi 18 pacijenata, u izolaciji 24 pacijenta i u Kovid intenzivnoj njezi 6 pacijenata od kojih su 2 na respiratoru.

Miloševićeva je apelovala na građane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera.

Share With: