Богатство старина као свједочанство прошлости (ФОТО,ВИДЕО)

Пензионер Мирослав Марјановић из Лакташа годинама прикупља и са великом пажњом чува различите старине из свог родног краја, Мањаче, али и са простора читаве Крајине и регије. Сваки нови предмет означи цедуљом са тачним називом предмета и годином из које потиче, према казивању оних који су му предмет уступили.

„Покушао сам да напишем која је годину по доказу људи који ми поклањају предмете, настојао сам да напишем и име ко ми је то дао“, испричао је Марјановић за Радио-телевизију Градишка.

Богату колекцију чини око 600 старина међу којима су махом алатке за обраду земљишта и пољопривредне радове, живот на селу:  српови за жетву, облићи, дрљаче, вагири и друго…

„Петњак из Кмећана који се користио у вурунама, добио сам од рођака гдје манастир Гомионица. Самар за магарца је стигао од пријатеља из Каменског. Стару кацу сам добио од колеге из Петровца. Из Лијевча поља имам ардовчић од старца. Цијев за ракију, која је служила кад се пече ракија, умјесто бакарне цијеви која спаја чабар и котао“, објаснио нам је Марјановић пуног срца.

Са посебном пажњом и сјетом чува преслицу своје мајке.

„Драги су ми сви предмети. Чим видим преслицу сјетим се моје старе мајке и њеног живота“, рекао је Марјановић.

Сакупљање старих предмета почео је случајно прије 35 година и временом је стално обогаћивао колекцију.

 

„Сви ти предмети су врло вриједни и тешко их је пронаћи. Ту су, чакије од покојног дједа из Бараћа, шклопац, дрвени чекићи, трлица за конопљу и лан, гвожђа за мишеве, затим фењери разни, наћве, све што осликава живот старих генерација“, нагласио је Марјановић и додао да млади данас тешко могу схватити како се некад живјело и радило, с обзиром на данашњи начин живота.

У посебеној просторији, гдје дочекује госте  и гдје се одмара сјећајући се прошлих времена налазе се и слијепа кључаница, старе пегле, фењери, лампе, таве, лопар за убацивање круха на огњиште или у пећ, пракљаче за прање веша и бројни други интересантни предмети.

Сакупљање предмета за њега је хоби, али и више од тога.

„Многи ме похвале, не дозвољавам никоме да однесе нешто, већ предмете вијерно чувам. Све што ми је интересантно купујем или добијем“, закључио је Марјановић.

С.С.Ц.

 

Share With: