Top lista

Топ листа за 28.05.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

“Bitminer faktory” није тражио концесију за енергетске објекте

Предузеће “Bitminer faktory” д.о.о. из Градишке није никад подносило захтјев за додјелу концесије за изградњу енергетских објеката на подручју Републике Српске, речено је Срни у Министарству енергертике и рударства Републике Српске.

Првостепена пресуда Окружног привредног суда у Бањалуци, којом је одлучено да Уникредит банка треба овој компанији да плати 256 милиона КМ на име одштете и изгубљене добити, заснована је на изјештају вјештака економске струке Дијане Остић у којем је наведено да ће поменуто предузеће уложити 80 милиона долара у изградњу енергетских објеката у Републици Српској.

У процјени судског вјештака наведено је да је “добит коју би тужилац остварио, да је у складу са пројектом исте уложио на начин како је то описано Бизнис планом, односно 80 одсто средстава улаже у производњу електричне енергије из обновљивих извора енергије, водећи рачуна о закљученим уговорима са ‘Електропривредом Републике Српске’, као и о стопи приноса код улагања у изворе обновљиве енергије, а преосталих 20 одсто у хардверску имовину за израду дигиталног простора, износи 266.591.010,68 КМ”.

Остићева је изјавила да она као судски вјештак “не може разговарати са новинарима о предметима већ искључиво износи мишљење на суду”.

Изграђене мале хидроелектране на подручју Градишке има друго предузеће и то “Seete energy” из Нове Тополе које има потписан Уговор о сарадњи са предузећем “Bitminer faktory”.

“Компанија ”Seete energy’ д.о.о. Градишка је изградила двије мале хидроелектране инсталисане снаге до 250 КЊ за које није било потребно претходно прибавити концесије у складу са важећом регулативом. Мини хидроелектрана /МХЕ/ ‘Ситонија’ на ријеци Тисовачи и МХЕ ‘Голубача’ на ријеци Голубачи, на подручју општине Градишка, уписане су у Регистар пројеката обновљивих извора енергије које води ово министарство. Према подацима из Регистра укупна вриједност инвестиције за наведене двије мале хидроелектране износи око 2.200.000 КМ. Мале хидроелектране раде и остварују право на подстицај од јуна 2020. године”, наведено је у Министарству енергетике и привреде Републике Српске.

Коначну ријеч о овом предмету даће Виши привредни суд у Бањалуци, гдје је у току другостепени поступак.

СРНА

Share With:
Facebook
YouTube
Instagram