„БиХ једини губитник“

Јасна порука правника – ово није само одбрана Додика, Лукића и Републике Српске, већ и међународног, али и права као таквог. Јасна порука и предсједника Републике.

„Уживао сам данас три сата слушајући најбоље стручњаке које имамо о томе на који начин то посматрати. Ово је по свему политички процес Републици Српској, Дејтонском споразуму, БиХ. Вјерујем да ће овај политички процес на неуставном суду изгубити БиХ“, изјавио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске

Потребан је, поручују, најшири фронт одбране интереса институција Српске пред неуставним Судом БиХ. Биће формиран шири тим који ће учествовати у одбрани.

„Сви људи који су овдје нашли исказали су спремност да учествују као стручни свједоци, консултанти и експерти у овоме поступку у тиму одбране предсједника Републике Српске“, истакао је Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске.

„Није то напад само на њих, на институције Републике Српске, на Републику Српску, него напад на владавину права и на БиХ као међународно признату земљу, и што је најважније напад и наставак кршења флагрантног међународног права“, јасан је Горан Петронијевић, предсједник Центра за обнову међународног права из Србије.

Циљ судског процеса је разградња  Српске одузимањем њене имовине и надлежности.

„То Република Српска, то Срби из Републике Српске и Срби широм свијета, неће допустити. Мислим да у томе неће успјети. Правна борба тек предстоји“, каже Бранко Лукић, адвокат из Београда.

„Ово није био политички скуп. Ово је био скуп људи који се разумију у оно чиме се баве и аргументи којима смо, анализе, ставови, оцјене су базиране на ономе што је право“, изјавио је Борис Кривокапић, професор међународног јавног права и људских права.

Од БиХ се већ 30 година ствара нефункционална држава. Политички процес се максимално убрзава.

„Покушавају убрзавањем овог несрећног процеса, буквално силовањем права да дођу до свог резултата.  Резултат је, будући да им Република Српска не ваља, вјероватно треба да се пронађе начин како ће она лагано, корак по корак, закон по закон да нестане, односно да се потре“, сматра Бранислав Ристивојевић, професор кривичног права на Правном факултету Универзитета у Новом Саду.

Биће ово, чуло се данас, и правна битка о улози и потреби ОХР-а.

„Треба коначно одговорити на питање како се ослободити тог страног чиниоца, који је вануставни чинилац и не налази се ни под чијом контролом у БиХ, што очигледно доводи у питање сва она уставна начела на којима је наш уставни систем заснован“, изјавио је Горан Марковић, декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

„Како БиХ може да има статус кандидата за пријем у ЕУ, а у њој постоји неко ко није легалан, а ко има царска овлаштења? То нама не треба. Ми хоћемо демократску, самосталну, суверену земљу са владавином права“, поручио је Жељко Мирјанић, декан Правног факултета УНИБЛ.

Суверена не може бити јер је протекторат, чуло се на скупу.

Извор: АТВ

Share With: