Београдски писац Урош Петровић са најмлађим читаоцима градишке библиотеке

Поводом почетка нове школске године, Народна библиотека Градишка организовала је вечерас дружење са познатим београдским писцем за дјецу и младе Урошем Петровићем.

Петровић је на својеврстан начин, уз разговор са дјецом и загонетке, представио своје 22 књиге, које су преведене на неколико страних језика, издаване у више држава а за које је и вишеструко награђиван.

Он истиче да никада не прави класичне промоције и књижевне сусрете, него радионице за размишљање, гдје са дјецом долази до нових идеја и настоји да им објасни да не треба вријеме користити само на игрице и да је мозак справа са којом сами могу да направе право мало чудо.

Представио је и своју нову књигу „Бајке других седам“, која је за само десетак дана од изласка у продају постала најчитанија књига за дјецу у Србији.

Петровић је нагласио да пише књиге онакве кава би волио да су постојале када је био дијете, те да га радује да су то дјеца препознала.

Као коаутор програма „НЦТ система учења“, Петровић је гостовао као предавач у бројним школама и на факултетима у Србији и иностранству, а истиче да је овај програм осмишљен управо да би дјеца постигла максимум свог потенцијала и да се због тога примјењује у широм свијета.

Директор Народне библиотеке Градишка Сњежана Миљковић навела да у свом фундусу имају већину Петровићевих књига, углавном оних за дјецу основношколског узраста.

Она је истакла да је Петровић својим књижевним дјелима и радионицама показао зашто је један од  најпожељнијих гостију у библиотекама и културним установама широм Србије и Републике Српске.

Урош Петровић рођен је у Горњем Милановцу 1967. године. По професији је дипломирани инжењер технологије, а по занимању је, како каже, књижевник за дјецу и младе.

Бави се и фотографијом, гдје је такође веома успјешан. Добио је више од 20 награда за фотографије, а једна од њих је и прва награда свјетског часописа „Национална географија“.

Додао је на једном конкурсу за своју колекцију фотографија као прву награди добио и аутомобил са фул опремом.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button