Top lista

Top lista za 12.06.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Babić: Mladi treba da budu aktivniji i da postanu dobrovoljni davaoci krvi

Branka Babić iz Podgradaca višestruki je dobrovoljni davalac krvi. Ovu dragocjenu tečnost do sada je darivala 44 puta u gradiškoj Transfuziji, a krv je darovala i u bolnicama u Kosovskoj Mitrovici, Doboju i Banjaluci.

Gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške Babićeva je navela da je krv prvi put darovala 1991. godine i to za potrebe liječenja brata, tada je imala 24 godine i kako kaže da je znala da je mogla i ranije bi počela s tim aktivnostima.

„Volim da pomažem ljudima. Imam veoma rijetku krvnu grupu nula negativna i kad god mogu darujem krv“, rekla je Babićeva.

Ona je podsjetila da žene krv mogu da daruju tri puta godišnje, svaka četiri mjeseca, iako je i sama bila u situaciji da i češće krv daruje.

„Žao mi je da je predviđeno da se krv daruje samo do 65 godina, voljela bi da se može i poslije toga, trenutno imam 63 godine i planiram da darujem krv dok god mogu. Darivanje krvi je lijep osjećaj i svakome ko može bih to preporučila i muškarcima i ženama, prvenstveno iz zdravstvenih razloga“, naglasila je Babićeva.

Branka Babić je iz porodice dobrovoljnih davalaca krvi, njen muž Ranko koji je nastradao 2013. godine je bio dobrovoljni davalac sa preko 80 davanja, a njeni sinovi Mirko i Aleksandar su nastavili tu tradiciju i takođe su dobrovoljni davaoci krvi. Ima i kćerku Aleksandru.

Babićeva redovno učestvuje u druženjima dobrovoljnih davalaca i dobitnik je više priznanja za dobrovoljno davalaštvo krvi.

Po zanimanju knjigovođa nije radila u struci već se sa suprugom bavila ugostiteljstvom, a u slobodno vrijeme voćarstvom u zaseoku Baraji. Trenutno čuva unuke u Banjaluci i kako kaže na prvom mjestu su joj djeca, zatim cvijeće, knjige i životinje. Za dobro zdravlje i vitku liniju prema njenim riječima važan je rad i samo rad.

Mladima je poručila da budu aktivniji i da postanu dobrovoljni davaoci krvi.

Share With: