Аутохтоне сорте џиновског парадајза: Велибор Будић у градској баштици испод прозора, производи поврће (ФОТО)

У својој малој башти, у Улици Војводе Бојовића у Градишки, на неколико десетина квадрата, испод кућног прозора, Велибор Будић, дрвни техничар са различитим интересовањима, узгаја парадајз. Плодови су џиновски а саднице обилно родиле. Није му наштетило ни невријеме, јер је башта заклоњена и заштићена.

Ово је стара сорта парадајза, годинама и деценијама сачувана, а поријеклом из Елезагића, прича Велибор, младић посвећен својој башти. О поријеклу овог поврћа, начину садње и узгоја, прича са задовољством.

Особа из чије баште је потекао овај парадајз, није жива али, сталним занављањем ове сорте, на неки начин, чувам успомену на чувеног повртара из Лијевча.

Није ми познат назив ове врсте парадајза али његово сјеме брижно чувам, сваке године, а потом садим. Тако се понавља тридесетак година, у моме домаћинству. Прије је то радио мој отац Марјан а сада, поодавно и ја радим.

Сјеме, почев од фебруара, стављам у посуде са земљом, на топло мјесто, а када проклија и порасте, пресађујем у веће саксије, у чаше, појединачно… Када отопли, парадајз преносим у башту.

Имам 26 садница са три врсте парадајза. Осим поменуте врсте, имам херцеговачки, који касније доспијева. Ту је и неколико стабала жутог парадајза, који је ријеткост у нашим крајевима. То је аутохтона врста, веома је укусан.

Многи пролазници застају поред моје баште, која је веома бујна, родна, богата… Осим парадајза, на тридесетак квадрата, имам цвеклу, салату, блитву…

Немам потребу на пијацу, по поврће јер моја мала башта много доприноси кућном буџету. Ипак, највећи допринос је менталном здрављу, расположењу, јер рад у башти ме опушта…

Овдје такође увијек има зрелих и сочних плодова, увјерава нас Велибор који, након устајања, прво иде у малу башту, да залије парадајз а потом, током цијелог дана, џиновска стабла овог поврћа су му на погледу.

То Велибора духовно храни и опушта. Већина плодова тешка је између 500 грама и килограма.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: