Top lista
Top lista za 23.11.2019.god.
Glasaj
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Arheolozi pronašli najstariji nadgrobni spomenik u Lijevču

Arheolozi Zavičajnog muzeja Gradiška su istraživanjem srednjovjekovne nekropole pravoslavnog manastira u Gornjim Kijevcima otkrili nadgrobni spomenik sa natpisom na kome je na uglastoj glagoljici napisano „To jeste Mileta Stojić“.

Arheolog i direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović rekao je da je skelet pronađen u grobnici na ulazu u manastirsku crkvu i da se radi o skeletu djeteta starosti između četiri i pet godina.

„Postoji više dokaza da ovaj mramor i grobnica djeteta pripadaju pravoslavnoj vjeri i da je to najstariji spomenik u Lijevču. Manastir Karanovac građen je krajem 12 i početkom 13. vijeka“, ističe Vujinović i dodaje da je spomenik sada smješten u gradiški muzej i da predstavlja važno arheološko otkriće.

Vujinović je naveo i druge dokaze da je Karanovac pravoslavni manastir. To zaključuje na osnovu natpisa, pisma, istočnog obreda, arhitekture, slovenskog imena, oble glagoljice i drugih istorijskih dokumenata, kao i imena i prezimena. Nema nikakve sumnje, uvjerava Vujinović, da je Mileta Stojić bio pravoslavac.

Kompletan manastir je istražen i okviru njega pronađeno je mnogo predmeta iz Srednjeg vijeka, te 54 groba, među kojima i grobnica Milete Stojića.

Izvor: Moja Gradiška

Share With: