Top lista

Top lista za 04.03.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Arheolozi pronašli najstariji nadgrobni spomenik u Lijevču

Arheolozi Zavičajnog muzeja Gradiška su istraživanjem srednjovjekovne nekropole pravoslavnog manastira u Gornjim Kijevcima otkrili nadgrobni spomenik sa natpisom na kome je na uglastoj glagoljici napisano „To jeste Mileta Stojić“.

Arheolog i direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović rekao je da je skelet pronađen u grobnici na ulazu u manastirsku crkvu i da se radi o skeletu djeteta starosti između četiri i pet godina.

„Postoji više dokaza da ovaj mramor i grobnica djeteta pripadaju pravoslavnoj vjeri i da je to najstariji spomenik u Lijevču. Manastir Karanovac građen je krajem 12 i početkom 13. vijeka“, ističe Vujinović i dodaje da je spomenik sada smješten u gradiški muzej i da predstavlja važno arheološko otkriće.

Vujinović je naveo i druge dokaze da je Karanovac pravoslavni manastir. To zaključuje na osnovu natpisa, pisma, istočnog obreda, arhitekture, slovenskog imena, oble glagoljice i drugih istorijskih dokumenata, kao i imena i prezimena. Nema nikakve sumnje, uvjerava Vujinović, da je Mileta Stojić bio pravoslavac.

Kompletan manastir je istražen i okviru njega pronađeno je mnogo predmeta iz Srednjeg vijeka, te 54 groba, među kojima i grobnica Milete Stojića.

Izvor: Moja Gradiška

Share With: