Алергије присутне током цијеле године

Посљедњих година алергијске болести су све учесталије како код млађих тако и код старијих особа. Карактеристично је да су симптоми на алергијске болести најчешћи у априлу и мају, те половина августа и септембар када је присутна амброзија. Међутим из Одјељења пулмологије Болнице Градишка кажу да су се пацијенти током цијеле ове године јављали са различитим алергијским тегобама, што се може објаснити и промјеном климе.

Што се тиче тегоба то зависи од мјеста гдје алерген улази у наш организам. Ако је улазно мјесто горњи дисајни путеви онда ће особа имати кијавицу, свраб носа, сузење очију, ако су улазно мјесто доњи дисајни путеви онда ћемо имати суви кашаљ, отежано дисање то би била алергијска астма“ рекла је начелник Одјељења пулмологије Болнице Градишка докторица Бранка Милошевић.

Милошевићева је истакла да је сада најактуелнија осјетљивост на амброзију, коровску биљку која свој врхунац цвјетања достиже крајем августа и почетком септембра када је велика концентрација њеног полена. Она је истакла да је осим медикаментног лијечења врло важан стил живота, да пацијент зна на шта је осјетљив и да ако је могуће избјегава тај алерген.

Симптоми на алергијске болести могу бити различити од благих до јако изражених који чак могу да наруше квалитет живота и здравствено стање пацијента.

Н.М.

Share With: