Афричка куга свиња сије страх у Лијевчу: Кризни штабови утврђују мјере заштите и дјеловања (ФОТО)

У Лијевчанским фармама није евидентирана афричка куга свиња, али је страх од ове заразне болести веома велики.

У Градишки, Лакташима, Српцу, Козарској Дубици формирани су кризни штабови те утврђене мјере, у случају појаве афричке куге.

Представници Кризног штаба Градишка саопштили су да на овом подручју нема регистрованих случајева ове болести.

Мирослав Деспотовић начелник Одјељења инспекција Града Градишка рекао је у петак да су спремни дјеловати уколико се зараза свиња појави у овом крају.

Ако узгајивачи свиња препознају симптоме афричке куге, нагласио је Деспотовић, обавезни су то пријавити ветеринарској служби.

Душан Стојчић, ветеринарски инспектор нагласио је да су симптоми обољења, крварења по кожи која постаје љубичасте боје, коњуктивитис, повишена температура, губитак апетита. То доводи до угинућа у раздобљу од два до десет дана.

Бранко Стојнић начелник Одјељења за пољопривреду и рурални развој Града Градишка информисао је јавност да је комисија изашла на терен како би одредила локацију за угинуле животиње, уколико до тога дође.

На подручју града Градишка по одлуци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одлучено је да се забрани рад сточних пијаца, организовање сајмова, изложби и других окупљања животиња, продаје хране животињског поријекла и хране за животиње ван пословног простора.

На сједници Кризног штаба Лакташи констатовано је да се у Лијевчу одговорно приступа контроли здравља свиња.

– Договорили смо више мјера, а то су појачана контрола кретања камиона са животињама и сточном храном, појачана ветеринарска контрола свиња, констатовано је на састанку у Лакташима.

Састанку су, осим чланова Локалног кризног центра, присуствовали су и представници удружења Узгајивача свиња са територије Града Лакташи.

– Апелујем према свим произвођачима свиња да воде рачуна поготово у овом периоду да што мање прометују стоку, да не дозвољавају велико кретање и улазак других лица на њиховим фармама и да врше дезинфекцију – истакао је Мирослав Бојић, градоначелник Лакташа.

Општина Србац, такође је формирала Кризни штаб за контролу афричке куге свиња а на основу наредбе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Србачким фармерима биће достављено упутство, односно наредба о мјерама за спречавање појаве и рано откривање афричке куге.

Појачана је и контрола транспорта свиња, искључиво уз ветеринарско увјерење о здравственом стању животиња.

Драгиша Цвјетковић, предсједник Удружења узгајивача свиња регије Градишка, Србац, Лакташи и Прњавор, каже да је неопходно предузети мјере заштите, како би се ширење болести свиња зауставило.

– Одржали смо сједницу регионалног удружења и утврдили превентивне мјере. То је примјена Правилнику за контролу и сузбијање дивљих свиња, обиљежавање жаришта и угрожених подручја, појачана контрола на границама – рекао је Цвјетковић.

Он каже да су фармери у страху јер су штете од афричке куге велике, уколико она усели на фарме.

Симптоми афричке куге свиња
Свиње постају депресивне, престају да једу и групишу се, а у перакутном облику болести могу угинути прије појаве клиничких симптома болести, упозорава ветеринарски инспектор Душан Стојчић.

Животиње које преживе више од једног дана тешко дишу, тешко се крећу и тетурају, јавлја се црвенило коже, нарочито у подручју абдомена и по екстремитетима.

Афричка свињска куга је вирусна болест која погађа домаће и дивље свиње, а како тврде стручњаци, није опасна по здравље људи. Пошто за њу нема лијека, једини начин да се спријечи даље ширење болести је усмрћивање заражених животиња..

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With: