Adžić: Strani investitori zainteresovani za ulaganja na području Gradiške

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić izjavio je gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a da postoji veliki interes domaćih i stranih kompanija za ulaganja u izgradnju proizvodnih pogona u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli.

Adžić je istakao da je u poslovnoj zoni u Novoj Topoli do sada 12 domaćih i stranih komopanija investiralo oko 160 miliona evra u izgradnju proizvodnih pogona i nabavku mašina i opreme.

„Uvidjeli smo da je trend da se iz EU iznose tehnologije i znanje i investira neposredno uz granicu sa EU, a Gradiška ima idealnu poziciju za to. Iskoristili smo priliku da investitoriima ponudimo povoljne uslove za ulaganja u našoj privrednoj zoni u Novoj Topoli“, rekao je Adžić.

On je naveo da se trenutno u Novoj Topoli  realizuju investicioni projekti još šest kompanija, od kojih su četiri inostrana, a dva domaća investitora.

„Vodimo pregovore i mislim da ćemo brzo doći do realizacije još dvije strane investicije kompanija iz Austrije i Njemačke, a u pregovorima smo i sa slovenačkom „Iskrom“ koja želi da svoje kapacitete objedini u privrednoj zoni u Novoj Topoli“, dodao je Adžić.

On je naglasio da Gradiška uz novi carinski terminal i most na rijeci Savi ima idealan prostor za slobodnu ekonomsku zonu, koja će takođe biti privlačna investitorima.

„Prostorno-planskom dokumentacijom 200 hektara tog zemljišta je već predviđeno za prvu fazu izgradnje slobodne ekonomske zone. Ovih dana želimo da završimo proceduru izbora konsultanta koji će voditi poslove formiranja ove slobodne ekonomske zone, jer je želja da se što prije otvori ta zona koja će imati veliku perspektivu jer je na vratima Republike Srpske i BiH, neposredno uz granicu sa EU“, rekao je Adžić

Prema Adžićevim riječima, Grad Gradiška je opredjeljen da ulaganjima u infrastrukutru i jeftinijim i lakšim uslovima poslovanja stvara uslove za brži privredni razvoj, što je i dokazano u posljednje tri godine u toku kojih je na području Gradiške zaposleno oko 2.500 novih radnika, te je lani prvi put nakon 1990. dostignut broj od 11.000 zaposlenih.

M.Malešević

Share With:
Open

close button