Top lista

Top lista za 08.08.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Adžić: Budžetski korisnici neće osjetiti manjak prihoda u gradskom bužetu

“Stanje u budžetu grada Gradiška na početku ove godine bilo je značajno bolje nego u istom periodu 2019. godine, iako je prošla godina u finasijskom smislu bila jedna od najuspješnijih za lokalnu upravu, ali je situacija sa pandemijom virusa korona, osim negativnog uticaja na zdravlje građana, značajno uticala na pad privredne ativnosti i budžetske prihode grada Gradiška”, izjavio je gradonačelnik Zoran Adžić, gostujući u emisiji „Bilans stanja“ Radio Gradiške.

Adžić je rekao da se prvi talas smanjenja budžetskih prihoda osjetio u aprilu i maju kada su prihodi od PDV-a, u odnosu na isti period prošle godine, bili manji za milion i po maraka, te da u tom periodu nije bilo ni strateških investicija stranih i domaćih investitora, koje su u protekle dvije godine značajno punile gradski budžet.

„Ipak, pored svih poteškoća trudili smo se i nastojimo da budžetski korisnici ni u jednom trenutku ne osjete da postoje problemi i da redovno izmirujemo sve svoje obaveze. Realno je da u narednom periodu imamo i većih poteškoća sa prihodima, ali tražićemo modalitete da, kao prioritet, zadržimo redovnost isplate sredstava svim budžetskim korisnicima, a posebno socijanih davanja“, rekao je Adžić. On je istakao da je opredjeljenje lokalne uprave da ne želi da zaustavi planirane kapitalne investicije, jer bi to dodatno smanjilo privredne aktivnosti na području Gradiške.

Adžić je istakao da je od sredine marta prioritet Štaba za vanredene situacije grada Gradiška bio da zaštiti zdravlje svih građana, te pohvalio Higijensko-epidemiološku službu, Dom zdravlja i Bolnicu Gradiška koji su iznijeli veliki teret i uspjeli u tome da epidemiološka situacija u Gradišci, kao jednom tranzitnom gradu, ostane pod kontrolom i spriječe širenje zaraze u većim razmjerama.

Govoreći o izboru novih članova Centralne izborne komisije BiH i odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar, za šta tvrdi da je nezakonito urađeno, gradonačelnik Adžić je rekao da pojedine političke partije nisu spremne da izađu na izbore, jer znaju da će loše proći na njima. On je naglasio da su SNSD i koalicioni partneri u Gradišci spremni za izbore, bez obzira kada će biti održani, jer su u prethodne tri i po godine mandata radili ne gledajući da li je izborna godina ili ne.

„Gradili smo infrastrukturu, podržavali privredu i stvarali uslove za nova zapošljavanja, što govori i činjenica da je na kraju prošle godine u Gradišci bilo zaposleno 2.200 radnitka više nego 2016. godine, te da je izvoz veći za 70 miliona maraka. Spremni smo da izađemo na izbore i predstavimo građanima šta smo radili, a oni će da odluče da li aktuelna vlast treba da nastavi da razvija Gradišku ili to treba da radi neko drugi“, rekao je Adžić. On je dodao da će odgađanje izbora za 15. novembar otežati i proces usvajanja budžeta lokalnih zajednica za 2021. godinu, zbog čega će se možda morati ići i na privremeno finasiranje do konstituisanja nove lokalne vlasti.

 

Gradonačelnik Gradiške je rekao da će aktuelni saziv Skupštine grada Gradiška, do lokalnih izbora, vjerovatno morati usvojiti jedan ili dva rebalansa gradskog budžeta, kako bi se uskladilo stvarno stanje prihoda i rashoda, ali da to ne treba da plaši budžetske korisnike, jer će sva planirana izdvajanja biti ispoštovana.

Govoreći o podršci njegovoj kandidatuti za gradonačelnika Gradiške od strane SNSD-a, Ujedinjene Srpske, DNS-a, Socijalističke partije, Demosa i Socijalističke partije Srpske, Adžić je istakao da su stranke koalicije bile jedinstvene u aktuelnom mandatu i odlučne da nastave da razvijaju Gradišku i u narednom periodu.

„Trudili smo se da radimo u interesu građana i privrednika. Investirali smo za tri i po godine u infrastrukturu na području Gradiške 50 miliona maraka. Radili smo u svih 56 gradiških mjesnih zajednica i trudili se da obezbijedimo ljudima u ruralnim područjima infrastrukturne uslove da ostaju da žive na svojim poljoprivrednim imanjima“, naveo je Adžić.

On je zaključio da je najveći uspjeh aktuelne vlasti u Gradišci što je obezbijedila 29 miliona maraka bespovratnog granta od njemačke državne banke KfW i švajcarske razvojne agencije „Seko“ za rekonstrukciju i dogradnju kanalizacije i izgradnju glavnog gradskog prečistača, što će biti implementirano u narednih tri do četiri godine.

Share With: