Top lista

Топ листа за 28.05.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

28.april-Svjetski dan bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu

Iz Udruženja inženjera zaštite i zdravlja na radu Banjaluka saopšteno je da je potrebno unaprijediti zakonsku regulativu, poslodavce navesti da bezuslovno primjenjuju zakone i pravilnike iz ove oblasti, a radnike edukovati i navesti na korišćenje zaštitnih sredstava i opreme i postupanje prema uputstvima za bezbjedan i zdrav rad.

“Sada u vrijeme pandemije virusa korona veoma su bitne mjere zaštite, naročito radnika zaposlenih u zdravstvu, trgovini, policiji, medijima i svim drugim djelatnostima koje su pod direktnim uticajem i vjerovatnoćom da se zaraze”, ističu iz Udruženja povodom 28. aprila – Svjetskog dana bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu.

Trenutna situacija ograničavanja kretanja usljed prisustva virusa nameće nove oblike rada, kao što je rad od kuće koji predstavlja novi izazov za zdravlje radnika.

Dugotrajan rad u sjedećem položaju, nedostatak tjelesne aktivnosti, rad u izolaciji, nestajanje jasnih granica između radnog vremena i privatnog života, kao i stres, samo su neki od rizika koji mogu imati štetne posljedice na psihičko zdravlje radnika i zdravlje mišićno-koštanog sistema, navedeno je u saopštenju. Svaka neposredna posljedica nepovoljnih uslova rada prouzrokuje i negativne posredne posljedice koje imaju ekonomski karakter, što, prije svega, pogađaju samog povrijeđenog ili oboljelog radnika i njegovu porodicu, a odražavaju se i na rezultate privređivanja preduzeća, kao i na društvenu zajednicu u cjelini.U saopštenju se podsjeća da je Zakon o zaštiti na radu donesen je 2008. godine u Republici Srpskoj, a potom i određeni pravilnici koji definišu ovu zakonsku oblast.

“Uprkos tome, u posljednje tri godine u Republici Srpskoj poginulo je 30 radnika tokom vršenja svojih radnih zadataka, a u 2019. godini desila se 91 teža povreda na radu, što je rast u odnosu na 2018. godinu”, navodi se u saopštenju.Za lakše povrede ne postoji tačna evidencija i veliki broj ovih povreda se ne prijavljuje nadležnim organima, a, takođe, ne postoji praćenje etiologije profesionalnih bolesti.

“U posljednje tri godine zabilježeno je 15 smrtnih povreda na radu u građevinarstvu koje je najopasnija privredna djelatnost, a znajući da tek predstoji sezona radova, potrebno je pojačati mjere zaštite na radu radnika”, ističu iz Udruženja.

Šumarstvo je dobar primjer gdje je smanjen broj težih povreda, a i minimalan je broj povreda radnika sa smrtnim ishodom.Iz Udruženja su istakli potrebu da se svi učesnici radnog procesa pridržavaju propisnih mjera za svako radno mjesto prema Aktu o procjeni rizika koji je donio poslodavac.Promovisanjem pristupa koji u središte proizvodnog procesa stavlja čovjeka i zaštitu na radu kao osnovno ljudsko pravo, jedino garantuje uspješno sprečavanje povreda i profesionalnih bolesti.”Zaštita na radu jeste ključan dio dobrog planiranja i upravljanja u okviru društveno odgovornog poslovanja, svakog preduzeća i cjelokupnog društva”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Udruženja inženjera zaštite i zdravlja na radu Banjaluka Nikola Šobat.Iz Udruženja navode da je obilježavanje 28. aprila – Svjetskog dana bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu ove godine u vezi sa novom dvogodišnjom kampanjom /2020-2022/ usmjerenom na suzbijanje profesionalnih mišićno-koštanih poremećaja zaposlenih.

Međunarodna organizacija rada od 2003. godine obilježava 28. april kao Svjetski dan bezbjednosti i zdravlja na radu s ciljem promocije prevencije bolesti i povreda na radu, a sve u svrhu bezbjednog i zdravog radnog mjesta.

Share With:
Facebook
YouTube
Instagram