20 . октобар Свјетски дан јабука

Јабука је симбол здравља, љепоте и љубави, од 1990. године има свој дан, 20. октобар, када је први пут у Лондону организован дан посвећен овом рајском воћу.

Циљ прославе је да се укаже на важност јабука у свакодневној исхрани, јер како каже стара изрека „Јабука на дан истерује доктора из куће ван“.

Постоји више од 7.000 различитих сорти јабука и то је једно од првих стабала воћа које су људи успјели да његују и користе као важан дио исхране. То је право благо састојака који позитивно утичу на људски организам, због чега се и зове краљица воћа.

Градишка се сматра највећим произвођачем јабуке у Републици Српској, заступљена је са 90 одсто у укупној производњи воћа. Јабука се у Градишци производи  на 1.200 хектара, а принос овог воћа је око 45 тона  по хектару. Ипак, биљежи се пад производње и смањење засада јабуке.

БиХ је позната по вриједним аутохтоним сортама. Свијест о потреби враћања старих воћњака као и садње старих аутохтоних сорти, које су отпорне на одређене болести, такође се развија.  Једна од заступљенијих врста је јабука петровача, односно колачара.

Аутохтоне врсте су пожељније за припрему сока, џема, јабуковог сирћета, ракије и сушења. Мирис и арому домаћих сорти јабука тешко да ће икада заборавити онај који их је јео у дјетињству.

Share With: