У Градишци све мање првачића (ВИДЕО)

У први разред основних школа на подручју Градишке уписано  је 350 ученика. Највише првака је градској школи „Данило Борковић“, а најмање у Турјаку.

У ОШ „Вук Стефановић Караџић“ у школске клупе у септембру први пут ће сјести десеторо првака. То је за двоје мање у односу на прошлу, а вишеструко мање у поређењу са претходним деценијама.

И у ОШ „Петар Кочић“ у Новој Тополи, која има укупно 777 ученика, присутан  је тренд опадања броја ђака.  Помоћник директора Јелена Маринковић каже да је упис завршен, али број није коначан, те да је до сада уписано 75 првака. Осим Основне школе „Петар Кочић“ исти број првака уписано је у ОШ „Васа Чубриловић“.

Школе „Свети Сава“ Дубраве и „Младен Стојановић“ Горњи Подградци имају по 25 ученика, а ОШ „Козарска дјеца“ у први разред уписано је 22 ученика. Предсједник Актива директора основних школа Градишка Александра Кодић, рекла је да је евидентан пад у односу на прошлу школску годину, и примјетан је у свих седам основних школа, те је далеко већи пад када анализирамо колико је ученика завршило девети разред.

Из Актива сматрају да мањи број ученик бар за сада неће утицати на број запослених у образовним школским установама.

Разлози оваквог стања по градишким, али у другим школама у Републици Српској, свима су познати, то је смањење наталитета и континуиран одлазак становништва у иностранство. Тако да назнаке демографског опоравка са више ђака у клупама и даље нема.

 Н.М.

Share With: