Награђени најбољи на конкурсу за најљепши ћирилични рукопис

На овогодишњи, други по реду конкурс за најљепши ћирилични рукопис „Језик наш насушни“, који је Народна библиотека Градишка расписала у сарадњи са градишким огранком Вукове задужбине, пристигло је 1.190 из свих крајева Републике Српске а најбољима у четири категорије данас су додијељене награде.

За најљепши рукопис међу млађим основцима награђена је Мила Кодић из основне школе „Данило Борковић“ из Градишке, а у категорији старијих основаца награда је припала Анђели Продановић из „Прве основне школе“ из Сребренице.

Најљепши ћирилични рукопис међу средњошколцима послала је Тара Ђураш из прњаворске Гимназије, док је у категорији осталих грађана награда припала професору информатике из Прњавора Милошу Поповићу.

Поповић рекао да је ово његово прво такмичење иако се калиграфијом бави од средњошколских дана, те да је за њега ћирилица најљепше писмо на свијету.

Директор Народне библиотеке Градишка Сњежана Миљковић подсјетила је да је конкурс за најљепши ћирилични рукопис симболично расписан на Савиндан, да су учесници имали задатак да напишу задати дио из Завјештања Стефана Немање, те нагласила да је циљ очување ћириличног писма.

Осим првонаграђенима, награде за најљепши ћирилични рукопис додијељене су и за другопласиране и трећепласиране у свим категоријама, а уручено је и признање најстаријем учеснику конкурса, 92-огодишњем Дмитру Ђурђевићу из Романоваца код Градишке.

М.Малешевић

Share With: