„14. Potkozarsko posijelo”u organizaciji KUD “Kozara” održano je juče u Gornjim Podgradcima

Manifestacija je održana u prostorijama Doma kulture “Lepa Radić” u Gornjim Pogrdcima gdje je otkrivena i spomen ploča dugogodišnjem članu i predsjedniku KUD-a Rajku Šukalu.
Rajko Šukalo je proveo preko četrdeset godina u KUD-u i jedan je od pokretača “Potkozarskog posijela”.

Predsjednik KUD-a “Kozara” Branislav Paspalj rekao je da je u programu učestvovalo trinaest kulturno umjetničkih društava, iz Republike Srpske i Hrvatske, koja njeguju izvornu i etno muziku.
Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Gradiška, Davor Glišić istakao je važnost ovakvih manifestacija koje čuvaju od zaborava našu tradiciju, kulturu i običaje koji se prenose na mladje generacije. U tom veliku ulogu imaju kulturno umjetnička društva na području grada Gradiška koja finansira i podržava u radu Gradska uprava.


Član pjevačke grupe “Kozara” Dražen Ivanović rekao je da dok je Kozare, kozarčana i potkozarčana ojkača će trajati.

U manifestaciji su učestvovale i članice pjevačke grupe “Snop-Jovanka Bogojev” iz Nove Topole. Članica ove grupe Dušanka Majstorac rekla je da oni njeguju lijevčansku ojkaču.

“Mi to same sastavljamo onako kako se nekad pjevalo kad se išlo raditi u polje. Ništa novo ne dodajemo i nastojimo tako da prenesemo na mladje generacije” rekla je Majstorčeva.

KUD „Kozara“ iz Gornjih Podgradaca je najstarije kulturno umjetničko društvo u Gradišci, osnovano 1927. godine.

Share With: