Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

14. jun- Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svake godine 14. juna obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ovaj događaj ima za cilj podizanje svijesti o potrebama za sigurnom krvi i krvnim sastojcima, te iskazivanje zahvalnosti dobrovoljnim davaocima za njihov humani gest  kojim spašavaju živote.

Načelnik Službe za transfuziju krvi u gradiškoj Bolnici Marija Cvjetković rekla je, gostujući u programu Radio Gradiške, da ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije neće biti tradicionalnog druženja dobrovoljnih davalaca krvi, ali će plakete najzaslužnijim davaocima biti dodijeljenje kada se steknu uslovi za okupljanje davalaca.

“Na području našeg grada imamo između 1500 i 2000 dobrovoljnih davalaca, od onih redovnih do onih koji povremeno dolaze, tokom prošle godine imali smo preko 3600 prikupljenih doza krvi”, rekla je Cvjetkovićeva i dodala da je Gradiška prešla 3,5% davalaca krvi od ukupnog broja stanovnika i da je u posljednje vrijeme povećan broj žena davalaca krvi.

Ona je naglasila da davalac može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godine života, koja nema zdravstvenih problema. Krv ne može dati neko ko koristi hormonsku terapiju, ili ima neku akutnu ili hroničnu bolest.

Cvjetkovića je rekla da u gradiškoj Transfuziji imaju manjak A pozitivne krvne grupe.

„Voljela bih da nam se odazovu maturanti i sportska društva, jer sada nisu opterećeni treninzima i time bi  značajno popunili zalihe. Trenutno imamo 350 doza krvi manje nego u ovom periodu prošle godine“, napomenula je Cvjetkovićeva.

Rekorder u  dobrovoljnom davanju krvi u Gradišci i Republici Srpskoj je Mirko Malešević iz Gornjih Podgradaca koji je krv darovao 178 puta.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se na dan rođenja Karla Landšajnera koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čovjeka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Share With: