103 godine od oslobođenja Gradiške od austrougarske okupacije

Danas se obilježava 103 godine od oslobođenja Gradiške od austrougarske okupacije u Prvom svjetskom ratu. Tog 9. novembra 1918. godine, dva mjeseca po proboju Solunskog fronta, oslobodilačka srpska vojska ušla je u naš grad.

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić rekao je da na osnovu dokumenata koji su pronađeni na tavanu Vijećnice postoji uvid u dešavanja tog perioda.

“Na osnovu Uredovne opomene od 20. novembra 1918. godine pominje se da je Danilo Popović, sin dogradonačelnika Gradiške Petra Popovića, koji je bio član Narodnog vijeća u Gradišci, došao u Kotarski ured i tražio puške i ćebad za srpsku vojsku i tad se pominje datum 9. novembar za koji smo uzeli da je to ulazak srpske vojske u Gradišku. Mi nismo sigurni iz kog je pravca vojska ušla u naš grad, da li iz smjera Banjaluke ili iz Slavonije sa kojom Gradiška tad nije bila povezana pontonskim mostom kao što je bio slučaj u Dubici u kojoj je srpsku vojsku dočekala kćerka Veljka Čubrilovića sa cvijećem u ruci”, rekao je Vujčić.

On je dodao da je u Prvom svjetskom ratu oko 6.100 Gradiščana učestvovalo u ratu na obije zaraćene strane. “Krajem 1914. i početkom 1915. godine naši ljudi su na Istočnom frontu prelazili stranu i stupali u srpsku vojsku. Kada govorimo o “Soluncima” Gradiška je dala 365 solunskih boraca” istakao je Vujčić.

G.Vlainić

Share With: