10. октобар – Свјетски дан менталног здравља

Свјетска федерација за ментално здравље, на Свјетски дан менталног здравља -10. октобар 2023. актуализује тему „Ментално здравље је универзално људско право. Циљ обиљежавања овогодишњег Свјетског дана менталног здравља је промоција менталног здравља као универзалног људског права, повећање знања, подизање свијести и покретање акција широм свијета које промовишу и штите ментално здравље као универзално право свих људи.

Начелник Службе за заштиту менталног здравља Дома здравља Градишка, Ивана Симић Медојевић, рекла је да је добро ментално здравље од кључног значаја за наше цјелокупно здравље и добробит. „Ментално здравље нам омогућава да функционишемо добро унутар породице, на радном мјесту, да остварујемо социјалне контакте у свом окружењу, омогућава нам да се лакше носимо са физичким обољењима“, истакла је Симић Медојевић и подсјетила да је, према дефиницији Свјетске здравствене организације, „ментално здравље стање добробити у коме је појединац продуктиван, може добро да се носи са свакодневним стресом, односно плодоносан је како за себе, тако за заједницу у којој живи“.

Према ријечима Симић Медојевић, у Центар за ментално здравље Дома здравља Градишка најчешће се јављају корисници са анксиозним и депресивним обољењима што је посљедица савременог начина живота.

„Ментално здравље се може сачувати кроз угодне разговоре са пријатељима, члановима  породице, кроз физичку активност, шетњу, гледање садржаја који нас релаксирају. Све оно што нас чини срећним јесте један од начина да сачувамо своје ментално здравље“, нагласила је Симић Медојевић.

С.Видовић

Share With: