Facebook
YouTube
Instagram
Top lista

Топ листа за 09.07.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

1. јун Дан ријеке Саве (ФОТО)

Дан ријеке Саве, једне од најзанимљивијих и најкомплекснијих ријека у Европи, обиљежава се 1. јуна у четири земље у сливу Саве – Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији.

Ријека Сава протиче поред Градишке у дужини од више од 40 км и чини границу са Хрватском. Сава извире у сјеверозападној Словенији, обликује се спајањем Саве Долинке и Саве Бохињке, а 946 километара низводно улијева се у Дунав у Србији. Дуж цијелог свог тока Сава прима воду из готово 250 притока! На подручју наше земље она тече 331 километар. У Републику Српску улази код Доње Градине, а напушта код Раче.

Саву премошћује више од 80 мостова. Сава спаја чак три главна града, а то су Љубљана, Загреб и Београд.  Притом их не повезује и прометно јер није цијелим својим током пловна. Ипак Сава је кроз Градишку пловна мада овај капацитет није у потпуности искориштен. У посљедње вријеме Град Градишка и Туристичка организације града Градишка подржавају Савске аласе Страхињу Вујановића и Зорана Видачића Јазу, власнике и капетане бродића „Којот“ да организују крстарења Савом.

Вујановић који са Савом другује 25 година рекао да очекује да ће и у будућности на још много начина бити искориштен потенцијал ријеке Саве и позвао и остале власнике бродића да се укључе у акцију, али и све оне који на одређен начин могу помоћи да ријека Сава постане мјесто дружења, окупљања и лијепих тренутака.

Ријека Сава је богата рибом, а риболовна стаза у Градишци у дужини од 200 метара до 2 километра је погодна за такмичења.

Када говоримо о врстама рибе, Сава обилује бројним врстама мада се може рећи да сом царује, а ту су и амур и шаран. Ту су и штука, толстолобик и мрена, која је позната по невјероватној борбености. Плотица и деверика најловније су рибе на ријеци Сави.

Својим током Сава ствара неколико већих ријечних острва, а најпознатије савско острво је  Ада Циганлија у Београду чији службени промотивни назив гласи ”Море БеогрАДА”. Београђани су га шаљиво прозвали Безкинтос, као море за оне који немају кинте за Грчку. И Градишка има своје острво Безкинтос које се јавља током врућих љетних дана и ниског водостаја испода савског моста у близини центра града. Бројне Градишчане вежу лијепе успомене за ово острво.

Саву је некад красио феномен Савски цвијет, појава у јуну када би Саву, након кратког животног циклуса, прекриле угинуле лептирице до те мјере да се вода није видјела од бијело жуте боје њихових крилаца.

Цвјетање Саве је ријетка појава, прекрасан и тужан феномен природе који изискује посебне природне услове и чисте ријеке. Задњи пут „цвјетање“ Саве је виђено у августу 2017. године у Брчко дистрикту када је након 40 година  Сава процвјетала.

Дан ријеке Саве се обиљежава са циљем промоције посебне еколошке вриједности и економских потенцијала у сливу ријеке Саве, одрживог кориштења, важности добре регионалне сарадње која доприноси бољем стању вода и екосистема, а тиме и вишој квалитети живота становништва у сливу Саве.

О Сави можда нисте знали али она је ријека богова.

Грци су били први народ који је уочио да Сава није дио тока Дунава, већ ријека за себе. Стога су јој повјерили посебну улогу: она богу Зеусу односно Дунаву треба долијевати нектар и хранити га амброзијом како би остао бесмртан и божанствен.

У рукавцу Саве код римског града Андаутоније, у близини Велике Горице у Хрватској,  пронађен је жртвеник ријечном божанству, богу Саву (латински Savus), добром духу и заштитнику пловидбе. Ово културно насљеђе данас се налази у Археолошком музеју у Загребу.

Г.Влаинић

Share With: