У Градишци отворен Први позоришни фестивал „Љубица“

Први фестивал позоришта Републике Српске „Љубица“, посвећен  првој професионалној глумици у БиХ, Љубици Стефановић рођ. Лазић отворен је вечерас у Културном центру у Градишци историјском изложбом о животу и раду ове глумице и представом Градског позоришта Градишка „Миропомазани“.

Отварајући Фестивал, помоћник министра за културу у Влади Републике Српске Тања Ђаковић истакла је да је овај фестивал веома важан за културу Српске и да је то враћање сјећања на Љубицу Стефановић Лазић, глумицу родом из Градишке која је у првој половини прошлог вијека ударила темеље позоришне умјетности на овим просторима.

Ђаковићева је изразила задовољство што је Фестивал отворен представом „Миропомазани“, која је резултат заједнчког пројекта Министартва просвјете и културе Републике Српске и Градског позоришта Градишка.

„У питању је пројекат „Реци наглас“, конкурс за најбољи необјављени домаћи драмски текст а првонаграђни Зоран Тодоровић из Источног Сарајева добио је прилику да се по његовом тесту изведе позоришна представа „Миропомазани“, подсјетила је Ђаковићева.

Она је нагласила да вјерује да ће фестивал „Љубица“ заживјети и постати традиција и на радост бројне публике обогатити културни живот Градишке и Републике Српске.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је опредјељење људи који се баве културом у Градишци да оживе сјећање на све људе који су стврали и проносили име овог града кроз историју и на бази тога створе култуне манифестције.

Аџић је истакао да сваки град мора да води рачуна о инфраструктурном развоају али да свеукупног развоја нема без развоја културе.

Директор Градског позоришта Градишка Златан Видовић, који је и директор фестивала „Љубица“, захвалио је свима који су подржаји овај фестивал, предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Министарству просвјете и културе, Народном позоришту Републике Српске, Граду Градишка у градишком Културном центру.

Видовић је нагалсио да публику у Градишци очекује пет дана уживања у квалитетним позоришним представама и другим садржајима на Фестивалу.

Другог дана фестивала „Љубица“, публици ће се сутра Позориште Приједор представити представом „Кућа на брду“. У недјењу, 21.маја, Градско позориште Јазавац  извешће представу „Бања Лука“, у понедјељак је на репертоару представа „Госпођица“ Народног позоришта Републике Српске, а посљедњег дана фестивала,  23.маја, Градско позориште Семберија и Народно позориште Републике Српске извешће представу „Хасанагиница“. Све представе почињу у 20 часова.

Осим позоришног програма, у оквиру Фестивала биће организовани концерти, изложбе, радионице, округли столови, промоције и други садржаји.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button