Смањене залихе крви у Градишци, дефицитарна нулта крвна група (ВИДЕО)

У Заводу за трансфузијску медицину – служба Градишка смањене су залихе крви. Највише недостаје позитивна и негативна нулта крвна група.

Начелник Службе за трансфузију Градишка Татјана Милешевић Бабић, каже да се то често дешава, јер људи иду на годишње одморе, поједини не могу дати крви.

„Наша Болница доста ради поготово хирушке гране те им је крв потребна, а потрошња је велика док је прилив мали. Залихе су смањене свако љето али ових дана је посебно критичан период“ додала је докторица.

Да би обезбједили довољне количине крви организују се акције добровољног давалаштва. Из Службе истичу да су се на апел већ одазвали поједини грађани, али да давалаца треба бити још више.

„Ми требамо викенд преживјети и крв кад се узме иде на тестирање тако да је то све компликовано. Крв има рок трајања 35 дана, мада је ми увијек искористимо много прије “ каже Татјана Милешевић Бабић.

Из Службе за трансфузију крви у Градишци позивају грађане првенствено оне који имају нулту позитивну и негативну крвну групу да ових дана дају крв. Важно је да Служба повећа залихе, како би се спријечила несташица даргоцјене течности.

Поред Градишке у Служби за трансфузију  крви ову течност могу дати и становници Српца и Козарске Дубице.

Подсјећамо да крв могу дати све здраве особе од 18 до 65 година, а између два даривања код мушкараца потребно је да прођу три мјесеца, а код жена четири.

Н.М.

Share With:
Open

close button