Одржано предавање „Негатвини утицај прекомјерне изложености дигиталним уређајима на психомоторни развој дејеце“

У Културном центру у Градишци данас је одржано предавање ма тему „Негатвини утицај прекомјерне изложености дигиталним уређајима на психомоторни развој дјеце“, које је градишко Удружење родитеља дјеце са аутизмом „Дуга“ организовало у сарадњи са Ординацијом Сeлаковић из Београда.

Специјалиста неуропсихијатрије и субспецијалиста психијатрије развојног доба Милијана Селаковић рекла је да је прекомјерна изложеноста екранима телевизора, телефона и других уређаја дрстично увећала проценат дјеце која у раном развојном периоду имају одређене облике поремећаја у развоју, те да се поставља питања шта ће бити са новим генерацијама у даљој дигиталној трансформацији живота.

Докторица Селаковић истиче да су дјеца данас много више изложена сликама са екрана него што комуницирај са родитељима и другим људима у окружењу, не развијају емоционалне односе, што доводи до озбиљних развојних поремећаја.

Дипломирани дефектолог-логопед и доктор биолошких наука Катарина Бојовић из Оргинације Селаковић навела је да тренутно свако друго дијете у предшколском узрасту и сваки четврти ученик првог разреда основне школе има говорно-језичке потешкоће, што се доводи у везу са прекомјерном изложености екранима дигиралних уређаја.

„Препорука Свјетске здравствене организације је да дјеца до друге године уопште не би требала да долазе у контакта са екранима дигиталних уређаја, а нека клиничка испитивања доказују да прије треће године дијете не треба излагати екранима јер се тада развија функционални говор и у том периоду дјеца треба да око себе имају ставран а не виртуелни свијет“, појаснила је Бојовићева.

Докторице Селаковић и Бојовић додале су да након треће године употреба дигиталних уређаја код дјеце мора да буде стрго ограничена и контолисана од стране родитеља.

Предсједник Удружења „Дуга“ Саша Касагић рекао је да већ четири године сарађују са Ординацијом Селаковић и организују слична предавања, те да су докторице Милијана Селеаковић и Катарина Бојовић и ове године у Градшци обавиле прегледе 25 дјеце са аутизмом и другим потешкоћама у развоју.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button