Неповољна година за градишке пчеларе (ВИДЕО)

Услови за производњу меда, због дугог кишног периода су били неповољни, а производња мања од очекиване. Због тога, пчелари сматрају да цијене меда ове сезоне не могу бити мање од 20 КМ по килограму.

Дугогодишњи пчелар из Врбашке код Градишке Бранко Гашевић каже да је ова година много лошија од претходне и није нормално да фебруар буде топао, а април хладнији и све то утиче на приносе. „Ко не сели друштва има много лошије приносе, ја сам већ са кошницама био на Козари и имао сам солидно врцање“ рекао је Гашевић.

Он истиче да је посвећен пчелама и да настоји да има добро припремљена друштва. Ових дана почиње и пчеларска година када се пчеле припремају за зиму и наредну годину.

„Водимо рачуна да има довољно хране и полена, а августовска пчела мирује и мора да презими, пчела у љетном периоду живи око 40 дана. Зимска ипак мора да презими и не смије ништа да ради“ рекао је Гашевић.

Пчелар Бранко Гашевић из Врбашке се од 1988. године бави пчеларством и тренутно има 60 производних друштава. Осим меда, од  пчелињих производа има и прополис, али и такозвану имуно бомбу која се састоји од меда, полена и прополиса.

Н.М.

Share With:
Open

close button