Љубавна прича као из филмова: Њемица Дебора и Швајцарац Маркус прешли у православље, сутра вјенчање у драгељској цркви (ФОТО)

Дебора Дејана из Нирнберга у Њемачкој, са двојним држављанством, америчким и њемачким и њен вјереник Маркус (Марко) Цурфлу, Швајцарац из Сент Галена, данас су, у присуству многих пријатеља из Швајцарске, Њемачке, Аустрије, Србије, Српске прихватили православну вјеру.

 

Овај свечани чин обављен је у цркви Свете Петке у Драгељима код Градишке. Маркус је “тату” умјетник, дуго се бави тетовирањем, а Дебора је његоватељица у Дому за старе.
Њихов кум је Мирослав Стојнић из Драгеља, иначе Маркусов дугогодишњи пријатељ. Свештеник Љубиша Пејанић, парох рогољски и администратор драгељске парохоје каже да је са задовољством обавио чин присаједињења двоје нових чланова СПЦ.
– То су одрасли, образовани људи, католици по вјероисповијести који се од прошле године спремају да постану чланови СПЦ. Они су одлучили да се у суботу вјенчају у нашој цркви, због чега је претходно био потребан и овај чин присаједињења – казао је свештеник Пејанић за Српскаинфо.


Он је појаснио да ово двоје нових чланова православне заједнице одлуку о томе нису донијели на пречац, непромишљено или у афекту.
– Они су се годину припремали, разговарали, учили српски језик, српску вјеру и историју… Наравно, радост је велика за све нас јер се православље шири, присаједињује чланство особама које желе у овој заједници пронаћи духовну благодет – рекао је Пејанић.
Послије свечаног чина приступања православљу, поклона и фотографисања, Маркус који је добио црквено име Марко казао нам је да се осјећа веома лијепо, узбуђено и усхићено…
– Сва догађања у цркви, мој улазак у српску и православну породицу је за мене је веома дирљив, емоционално веома снажан. Мој кум Мирослав Стојнић је много доброга учинио за мене и за наше пријатеље, за сиромашну дјецу и народ, свуда у БиХ, и ја сам пожелио да будем њему и његовом народу што ближи, да постанем дио исте вјерске и националне заједнице. Од данас сам Србин, иако сам по рођењу католик – рекао нам је Маркус (Марко).
Када дођем у Швајцарску, додаје, испричаћу да сам се вратио кући из своје државе.
– Од данас ја сам овдје равноправан члан и осјећам велику снагу за српски народ, за своју изабраницу са којом дијелим ову велику срећу. Испричаћу свима како је овдје лијепо – рекао је Маркус.

Његова вјереница Дебора, са којом ће се вјенчати у истој цркви, сутра на дан Огњене Марије, дијели исте емоције.

– Много ме све то узбудило у најљепшем смислу. То је чин којег сам дуго жељела и који ми се остварио. Драго ми је због овако лијепог амбијента, цркве, надахнутог говора свештеника, честитки и поклона. Осјећам се духовно обогаћеном, моја душа је испуњена – описала је наша саговорница своја осјећања.
Изучавала је, каже, православну вјеру, има много пријатеља православаца, Срба из овог краја који су хумани и вриједни, њени истински пријатељи…


– Зато сам и ја хтјела да будем члан исте вјере и исте цркве. Ту нисам имала никакву дилему, заправо све сам их отклонила и дошла овдје искрено, пуног срца, са великим задовољство. Ово је велики дан за мене – каже Дебора која ће сутра, поново у исту цркву, да свом изабранику са којим је седам година у вези обећа брачну вјерност и заједнички живот, љубав и вјерност у складу са православном традицијом.Њихов кум Мики Стојнић, описао је своју улогу, узвишеним чином.
– Своје кумове познајем годинама и срећан сам због њихове одлуке да пређу у православље. Православна вјера је наша снага, наш завјет и томе учим своју дјецу и своје пријатеље. Никоме ништа не намећем него пружам прилику да свако створи своју слику, закључи бар нешто вриједно из моје приче и искаже свој став – испричао нам је Стојнић, иначе познат по великим и вриједним хуманитарним акцијама.


Моје кумство је, закључује, продужена рука мога пријатељства са Маркусом који се прихватио и крсне славе, Светог Марка. Учим га и српском језику и ћириличном писму.
У суботу ће, са још више гостију, у дефилеу Поткозарјем, сви заједно стићи на црквено вјенчање Деборе и Маркуса а послије тога је славље до зоре, уз музику и весеље.
Аутор Милан Пилиповић
СрпскаИнфо

Share With: